Gázai újszülött halála az izraeli légicsapás után

Meghalt az a gázai újszülött, akit a haldokló édesanyjából műtöttek ki egy izraeli légicsapás következtében, ezzel 16-ra nőtt a múlt hétvégi rafahi támadásokban meghalt gyerekek száma.

Az izraeli légierő a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát vette célba, ahol a Hamász harcosai és infrastruktúrája ellen indítottak támadást. A légicsapás során civil áldozatok is voltak, köztük a hét és fél hónapos terhes nő, aki a kislány édesanyja volt. A támadásban a nő férje és hároméves kislánya, Malak is életüket vesztették, de a magzat még életben volt, amikor a mentők megérkeztek a helyszínre. Az orvosok császármetszéssel hozták világra a kislányt, akit édesanyja után Szabrínnak neveztek el, és inkubátorba helyeztek, de állapota már akkor is válságos volt.

Szabrín halálával a hétvégi rafahi légicsapások gyermekáldozatainak száma 16-ra emelkedett. Az izraeli hadsereg továbbra is tervezi egy szárazföldi támadás indítását Rafah ellen, amely városba a hadszíntérré vált övezet lakosságának nagy része menekült a harcok elől. A városban jelenleg körülbelül 1,4 millió ember zsúfolódott össze.

Az Egyesült Államok arra próbálja meggyőzni az izraeli kormányt, hogy a nagy szárazföldi offenzíva helyett inkább célzott csapásokat alkalmazzanak a Hamász fegyvereseinek kiiktatására. Az amerikaiak szerint, ha az izraeli hadsereg bevonulna Rafahba, az még súlyosabb humanitárius válsághelyzetet idézne elő.