Fokozott rendőri jelenlét várható Budapest utcáin

Szerdától péntekig fokozott ellenőrzést rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság a főváros teljes területén, amely a közrend és közbiztonság fenntartását célozza a kínai elnök látogatása alatt.

A rendőrség a police.hu oldalon közölte, hogy a fokozott ellenőrzés szerdán 0 órától péntek éjfélig tart, és a jogsértő cselekmények megelőzését, felderítését és megszakítását szolgálja. A közlemény szerint ez idő alatt a közrend és közbiztonság fenntartása a fő cél.

Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra érkezik szerda és péntek között, a párizsi és a belgrádi látogatását követően. A látogatás előkészítésében a külügyminisztérium vesz részt, azonban a kínai elnök magyarországi programjának részleteiről még nem adtak tájékoztatást. A minisztériumot megkeresték annak érdekében, hogy több információt szerezzenek a programról, és ígéretet tettek arra, hogy amint választ kapnak, frissítik a cikket.

Szijjártó Péter külügyminiszter cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a kínai elnök Pécsre is ellátogatna, és megerősítette, hogy a látogatás során 16 megállapodást írnak alá, további kettőről pedig még folyamatban vannak az egyeztetések.

A kínai államfő és négyszáz fős küldöttsége a teljesen kiürített budai várban lévő Hilton hotelben fog megszállni. A hotelben a titkosszolgálatok és a kínai biztonsági személyzet közreműködésével hetek óta zajlanak az előkészületek a megfelelő szintű, zökkenőmentes fogadásra. A magyar rendőrség és titkosszolgálat teljes hosszában biztosítják azokat az útvonalakat, ahol a konvoja áthalad, és több ezer rendőr áll készenlétben, mesterlövészeket is láthatunk majd a tárgyalások helyszínén, számos helyen kordonnal kerítik le a védett területeket.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban látja vendégül Hszi Csin-pinget, ahol a menü főként tradicionális magyar fogásokból áll, mint például tavaszi töltött káposzta mangalicával, kakasleves, borjúsült Kedvessy módra, és gundel palacsinta. Az ételekhez válogatott magyar borokat is kínálnak. A miniszterelnök ajándékkal is készül a találkozójukra, egy különleges és egyedi herendi porcelánt ad át vendégének.

A kínai elnök a Covid járvány kitörése óta először jön Európába, látogatását május 5-én Párizsban kezdte, majd kedden Belgrád vendége volt. A repülők Szerbiából érkeznek Budapestre, ez idő alatt részlegesen lezárhatják az érintett légteret is. A látogatás célja Magyarország és Kína államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további erősítése, valamint az együttműködés kiterjesztése újabb területekre. Egyes hírek szerint egy pécsi óriás beruházás bejelentését is a látogatás idejére tervezik.

Budapestet valószínű soha nem látott mennyiségű kínai zászlóval lobogózzák fel, és hatalmas dugókra is lehet készülni az útvonalak teljes zárásakor. Szerbiában a kínai elnök fogadásakor a szerb légierő MiG-29-es vadászrepülői soroltak be a kínai elnök különgépe mellé és kísérték a landolásig, ami mutatja a látogatás diplomáciai jelentőségét. A kínai elnök érkezése miatt május 10-ig Budapest I., IX., XI., XV., XIX., XX. és XXIII. kerületében várható ideiglenes forgalomkorlátozás.