Washington új csapást mér Kínára

A Biden-kormányzat visszavonta az Intel és a Qualcomm számára a Huawei félvezetőkkel való ellátását lehetővé tevő kiviteli engedélyeket, növelve ezzel a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatra nehezedő nyomást.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium döntése érinti a Huawei laptopok és mobiltelefonok számára gyártott chipek szállítását is, ami hatással lehet a magyar piacra is. A minisztérium megerősítette, hogy „visszavont bizonyos, a Huawei-nek szóló kiviteli engedélyeket”, azonban nem tette közzé, hogy mely amerikai cégek érintettek ebben a lépésben. Egy informált forrás szerint Washington már értesítette az érintett vállalatokat.

Az Egyesült Államok kormányzata aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Huawei a 2022-ben bevezetett szigorú exportellenőrzések ellenére is képes fejlett chipeket fejleszteni. Republikánus törvényhozók nyomást gyakorolnak Joe Biden elnökre, hogy tegyen még határozottabb lépéseket a kínai vállalat ellen, amelyet a nemzetbiztonsági tisztviselők szerint a kiberkémkedésben való segítségnyújtással vádolnak Pekingnek. A Huawei visszautasította ezeket az állításokat.

A Financial Times korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok arra sarkallja európai és ázsiai szövetségeseit, hogy szigorítsák meg a Kínába irányuló, chipekkel kapcsolatos technológiaexportra vonatkozó korlátozásokat. Ez a lépés a Huawei tevékenysége miatt növekvő nemzetközi aggodalmakat tükrözi.