Lengyel kémelhárítás lehallgatókészülékeket talált

A lengyel biztonsági szolgálatok felfedeztek több lehallgatóeszközt egy kormányzati tárgyalóteremben, ahol miniszteri ülést terveztek tartani. A hírszerző ügynökség nem nevezte meg, hogy ki lehet a lehallgatási kísérlet mögött.

A lengyel biztonsági szolgálatok egyik tisztviselője szerint a lehallgatóeszközöket egy olyan tárgyalóteremben találták meg és szerelték le, amit a miniszterek használni kívántak. Az események Katowicében zajlottak, ahol Donald Tusk miniszterelnök is részt vett egy gazdasági konferencián.

A lehallgatóeszközök pontos elhelyezésének idejét nem sikerült megállapítani, és a tisztviselő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az eszközök eredetét illetően. Jacek Dobrzinszki, a szóvivő szerint az Államvédelmi Szolgálat és a Belbiztonsági Ügynökség együttműködésének köszönhetően kerültek elő a lehallgatásra alkalmas eszközök.

Dobrzinszki a TVN24 lengyel televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a felszerelés képes volt hang- és képfelvétel készítésére is. A szóvivő szerint nehezen megállapítható, hogy a berendezések régebben kerültek-e telepítésre, vagy friss eszközökről van szó. A lengyel kabinet rendszerint Varsóban ülésezik, de a gazdasági konferencia miatt ez alkalommal Katowicében tartották meg az ülést.

Alicja Waliszewska, a vajdasági hivatal szóvivője a Polsat Newsnak elmondta: a gyanúsnak talált készülék a régi, már nem használt hangosító rendszer egyik eleme lehetett, és feltehetőleg a hivatal azóta nyugdíjazott alkalmazottja szerelte be.

Tomasz Siemoniak, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter kedd délelőtt a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak megerősítette, hogy “lehallgatásra alkalmas készüléket” találtak, és hozzátette, hogy a vizsgálat folytatódik.

Jan Grabiec, a kormányfői hivatal főnöke a TVN24-nek elmondta: a kormány “normálisan fog működni”, bízik az illetékes szolgálatokban, hogy megfelelő módon átkutatták a tárgyalótermet. “Sajnos figyelembe kell vennünk, hogy előfordulnak a kormányülések titkosságának megsértésében érdekelt erők és alanyok” – mondta.

A lengyel kormány azért tartja rendszeres heti ülését kedden Varsó helyett Katowicében, mert több miniszter részt vesz a sziléziai városban aznap kezdődő 16. Európai Gazdasági Kongresszuson. A háromnapos rendezvényt Donald Tusk kormányfő Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt nyitotta meg. Tusk kabinetje a megnyitó után délben összeült a katowicei vajdasági hivatal üléstermében.

Korábban, márciusban a lengyel hatóságok arról számoltak be, hogy a Cseh Köztársaságtól származó hírszerzési információk alapján razziákat hajtottak végre egy feltételezett orosz kémhálózattal összefüggésben Lengyelországban.