Putyin újabb elnöki mandátumának kezdete és a regionális biztonsági helyzet

Vlagyimir Putyin orosz elnök ötödik alkalommal tette le az államfői esküt, jelezve, hogy a következő hat évben is ő irányítja az orosz birodalmat. Az eseményen a Nyugatnak is üzent, miközben a régióban feszült a helyzet.

A beiktatási ceremóniára körülbelül 2600 vendéget hívtak meg, köztük az elnöki adminisztráció, a kormány távozó tagjai, a törvényhozók és bírák, valamint közéleti és vallási személyiségek és popsztárok is részt vettek. Minden meghívottnak PCR-vizsgálaton kellett átesnie, mivel Putyin nagyon óvatos a koronavírus terjedésével kapcsolatban.

Az új elnöki mandátum kezdetét jelző eseményen Putyin egy Aurus Senat márkájú autóval érkezett, amelyet motoros felvezetés kísért. Az Aurus márka elektromos motorjait is bemutatták, amelyeket kifejezetten elnöki rendeletre gyártottak. Az Aurus Senat luxuslimuzin sorozatgyártását 2024 végén kezdik meg Szentpéterváron, egy korábban a Toyotához tartozó gyárban.

A RIA Novosztyi szerint a beiktatási ünnepségen külön zónák voltak kialakítva a külföldi nagykövetségek számára, beleértve azokat az országokat is, amelyeket barátságtalannak tekintenek. A Reuters információi alapján 20 uniós tagállam bojkottálta az eseményt, de többek között Magyarország, Szlovákia, Málta, Ciprus és Görögország képviselői jelen voltak, és a francia nagykövet is részt vett az ünnepségen.

Putyin beiktatási beszédében kijelentette, hogy Oroszország sorsát az oroszok fogják meghatározni, és nem zárkóznak el a párbeszédtől a nyugati országokkal, de azt az érintett országoknak kell eldönteniük. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalásoknak az egyenrangúság alapján kell zajlaniuk, és nem az erő pozíciójából.

Az elnök azt is ígérte, hogy folytatni fogja az erőfeszítéseket a többpólusú világrend kialakításáért, és mindent megtesz azért, hogy igazolja az oroszok bizalmát, akik túlnyomó többséggel választották meg. Az elnöki munka eredményességét az egész társadalom egységéhez és összetartásához kötötte.

Putyin beszédében említést tett arról is, hogy az országnak önellátónak kell lennie a gyorsan változó világban, és új távlatokat kell nyitnia, amint azt a történelem során már többször is megtették. A beiktatási ceremónia után a Kremlben megtekintette az elnöki ezred díszszemléjét, és részt vett egy hálaadó liturgián, ahol Kirill pátriárka megáldotta. Az Aurus Senat luxuslimuzin, amely Putyin kedvenc autója, nemcsak az elnöki ceremóniákon tűnik fel, hanem már Kim Dzsongun észak-koreai vezető is kapott belőle egy példányt ajándékba.

Mindeközben a régióban feszült a biztonsági helyzet, a fehérorosz hadsereg bejelentette, hogy gyakorlatot kezdett a harcászati atomtöltetek indítására alkalmas eszközök készültségi szintjének ellenőrzésére. Az orosz hadsereg nukleáris gyakorlatot hajt végre az Ukrajna közelében állomásozó csapatainak részvételével, amelyet a Kreml a nyugati vezetők harcias nyilatkozataira adott válaszként jellemzett. Aljakszandr Valfovics, a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára szerint a fehérorosz és az orosz hadgyakorlatokat összehangolták, és fehérorosz részről Iszkander rakétarendszerek és SzU-25 típusú repülőgépek vesznek részt a gyakorlatban. Oroszország 2023 nyarán taktikai atomfegyvereket telepített az Európai Unióval határos Fehéroroszországba, de ezek orosz ellenőrzés alatt maradtak. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig arról beszélt, hogy Iszkander és Polonez rakétarendszerekkel gyakorolják egy Fehéroroszország elleni esetleges támadás kivédését.