Orosz jegybanki döntések

Az orosz jegybank nem módosította az alapkamatot, és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is javította.

Az orosz jegybank a pénteki kamatdöntő ülésén úgy döntött, hogy nem változtat az alapkamaton, amely így 16 százalékon marad. Ez a szint tavaly december óta áll fenn, amikor a jegybank 100 bázispontos emelést hajtott végre.

A jegybank közleménye szerint az inflációs nyomás csökkenőben van, de a belső kereslet továbbra is magas a kínálati bővítést meghaladó mértékben, ami lassítja az infláció visszatérését a 4 százalékos célhoz. Az új előrejelzés szerint az infláció az idén 4,3-4,8 százalék között alakulhat, ami magasabb a februárban becsült 4,0-4,5 százaléknál, és csak 2025-ben érheti el a 4 százalékos célt.

A gazdasági növekedésre vonatkozóan az orosz jegybank optimistábbá vált, és az idei GDP-növekedési előrejelzését 1,0-2,0 százalékról 2,5-3,5 százalékra emelte. Ezt a javítást a vártanál nagyobb első negyedévi növekedés, a lakossági jövedelmek jelentős növekedése, a biztos fogyasztói hangulat, a magas fogyasztói aktivitás, valamint a vállalati felmérések által jelzett magas beruházási kereslet tette lehetővé.

A jövő évi és a 2026. évi GDP-növekedési előrejelzését azonban nem módosította a jegybank, így az továbbra is 1,0-2,0 százalékos, illetve 1,5-2,5 százalékos marad.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint az orosz GDP idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 1,8 százalékkal nőhet, ami meghaladja a januárban várt értékeket. Az orosz gazdaság a tavalyi évben 3,6 százalékkal bővült.