Minden gödör befoltozva, sima lehet az út a további fellendülés felé

Erősen kezdte a 2024-es évet a gépjárműpiac, a szakszövetség szerint minden adott a további fellendüléshez. Jól teljesített a személyautók piaca, különösen az elektromos négykerekűek.

Az idei év első négy hónapjában körülbelül 7000 darabbal több személyautót regisztráltak, mint 2023-ban vagy akár 2022-ben – közölte az Index-szel a Magyar Gépjárműimportőrök Szövetsége (MGE). A félvezetők hiánya okozta ellátási lánc problémák megoldódtak, így a szállítási idők is normalizálódtak. A kamatok csökkenése mellett minden adottá vált az új autók piacának fellendüléséhez.

A magyar autópiac 2024 első négy hónapjában 10,4 százalékkal több személyautót regisztrált, mint 2023-ban, és 11,4 százalékkal többet, mint 2022-ben. Összesen 42 075 darab személyautót helyeztek forgalomba 2024. április végéig.

Az elektromos személyautók piaca különösen dinamikus növekedést mutatott, közel 50 százalékkal több elektromos autó került az utakra, mint az előző év azonos időszakában.

Knezsik István, az MGE elnöke szerint a piac növekvő trendje továbbra is fennmarad, mivel kiemelkedően jók az újautó-vásárlás lehetőségei a magyar piacon.

A személyautók piacának növekedését még a kishaszon gépjárművek regisztrációja is felülmúlta, 22,3 százalékkal több haszongépjármű került forgalomba, mint 2023-ban. A motorkerékpárok piaca is jól teljesített, 10,4 százalékkal több motor került forgalomba, mint az előző év első négy hónapjában.

2024 áprilisának végéig 8247 kishaszonjárművet és 2403 motorkerékpárt regisztráltak Magyarországon.

A nagyhaszonjárművek piacán stagnálást tapasztalunk, 5,7 százalékkal kevesebb jármű került forgalomba, mint az előző év azonos időszakában. A használt autók piaca enyhe növekedést mutat a személyautók esetében (+3,6 százalék), míg a kishaszonjárművek piacán csökkenést (-7,3 százalék). Az autóbuszok és a közúti nehézpótkocsik piacán jelentősebb visszaesést észleltek, de reménykednek a szakértők, hogy az év további részében ezek a kategóriák is erősödni fognak.