Lajos Béla mégsem Tisza Párt jelöltje a választáson

Magyar Péter szerint nincs összefüggés az LMBTQ-aktivista vádak és Lajos Béla visszalépése között. A politikus a Színes Erzsébetváros Egyesülettel indul a VII. kerületi polgármesteri posztért, miután korábban a Tisza Párt jelöltjeként tűnt fel.

Magyar Péter, a Tisza Párt egyik vezetője a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy Lajos Béla visszalépése nem függ össze azzal, hogy szélsőjobboldali és kormánymédia támadások érték, melyek LMBTQ-aktivizmussal és zsidóbarátsággal vádolták. Magyar szerint a Színes Erzsébetváros Egyesület úgy ítélte meg, hogy civilként nagyobb esélyük van a sikerre a VII. kerületben. A Tisza Párt tiszteletben tartja ezt a döntést.

Lajos Béla, a Színes Erzsébetváros Egyesület alapítója és elnöke, eredetileg függetlenként kívánt indulni a kerületi polgármesteri posztért, de május elején a Tisza Párt bejelentette, hogy ő lesz a jelöltjük. Két nappal később azonban Lajos Facebookon jelezte, hogy mégis az eredeti terv szerint, a civil szervezettel indul a választáson.

A politikus szerint a Színes Erzsébetváros közössége erős civil identitással rendelkezik, és fontosnak tartják, hogy önállóan képviseljék a kerület fejlődését és a lakók igényeit. Lajos Béla emiatt kétszer is vissza kellett adja az ajánlóíveket: először, amikor a Tisza Párt jelöltjeként indult volna, majd ismét, amikor visszatért civil jelöltnek.

A visszalépés időzítése egybeesett azzal, hogy a Mi Hazánk házilapja, a Magyar Jelen, és a Megafon tagjai LMBTQ-aktivizmussal és zsidóbarátsággal támadták Lajost. A támadások után pár órával Lajos bejelentette, hogy mégis civilként indul a választáson.

Lajos Béla a Telexnek nyilatkozva nem kívánta kommentálni az eseményeket, mondván, hogy a történteket már korábban nyilatkozatban tisztázta. A politikus szerint az ügy szenzitív, és a sajtóban megjelent hírek szélsőséges irányba viszik az egész kérdést. Azt ígérte, hogy pár nap múlva nyitott lesz arra, hogy beszéljen az ügyről.

A Színes Erzsébetváros alelnöke, Bodó Zoltán szerint, függetlenül attól, hogy Lajos a Tisza Párt támogatásával indult volna, nem lépett volna be a pártba, mert számukra a civilség megtartása a legfontosabb. A háttérben zajló eseményekről úgy nyilatkozott, hogy mindenki el tudja dönteni, mi lehet a valóság.

Magyar Pétert a debreceni tüntetésen kérdezték meg Lajos Béláról, aki szerint a visszalépés oka a civil szervezet belső ügyei között keresendő. Magyar cáfolta, hogy a visszalépés oka az LMBTQ-aktivista vádak lennének, és azt állította, hogy ők nem az ilyen jellemzők alapján választanak jelölteket. A Pride-ra való részvételről megkérdezve Magyar Péter kijelentette, hogy az nem az ő világa.

A Tisza Párt a fővárosi önkormányzati választáson is elindul, Magyar Péter vezeti a 12 fős fővárosi listát, amelyet a határidőre leadtak. A lista első öt helyezettje között szerepel Ordas Eszter, Porcher Áron Somerville, Böröck-Gémes Szilvia és Barna Judit is. Magyar Péter a vasárnapi debreceni tüntetésen kifejtette, hogy nem szeretnék hagyni, hogy Budapest csak a Fidesz és a DK játszótere legyen, és céljuk, hogy a Tisza Párt nélkül ne születhessen fontos döntés a Fővárosi Közgyűlésben. A Tisza Párt négy kerületben állít polgármesterjelöltet Budapesten, köztük a XVIII. kerületben Balogh Balázst, a XVII. kerületben Dálnoki Áront, a X. kerületben Barna Judit Annamáriát és a XI. kerületben Orbán István Árpádot.