Zuhannak az állampapírhozamok

Az idei év szakadatlan emelkedése után végre nagyot csökkent a 10 éves magyar állampapírhozam, miközben Európa-szerte hasonló folyamat zajlik. A piac kezdi elhinni, hogy a nagy jegybankoknál sem kell örökké várni a kamatvágásra.

A piaci, tehát intézményi befektetők által is vásárolható állampapírok hozama a jegybanki alapkamattal együtt 2019 és 2021 között meglehetősen alacsony volt: a széles körben figyelt 10 éves hozam 2 és 3 százalék között ingadozott.

Hullámvasút

2021 őszén, az inflációs robbanás kezdetén meredeken megindult felfelé a hozam, és mindössze egy év leforgása alatt 11 százalékig szaladt fel. Ez remek vételi lehetőség volt, mert lényegében kizárt volt, hogy 10 évig tartson a magas infláció, így a hozamcsökkenés gyorsan megindult, tavaly év közben már 7-8 százalék között alakult a szint. Amikor nyilvánvaló lett a gyors inflációcsökkenés, a 10 éves hozam is meredek zuhanásnak indult, január elejéig egészen 5,5 százalékig csökkent.

Kedvezőtlen folyamatok

Ez egy egészséges folyamat volt, csökkentve az állam kamatterheit, egyúttal az alacsonyabb hitelkamatok révén bővítve a hitelezést. Azonban januárban hirtelen megszakadt ez a tendencia, a hozam újra emelkedni kezdett. Ennek egyik oka a magyar makrogazdasági helyzet volt: kiderült, hogy a költségvetés hiányát idén is meg kell emelni, sőt, még jövőre is, miközben a gazdasági növekedés lassabban indult be, mint korábban várták. A kormány és a jegybank közötti időnkénti viták is hozzájárultak a forint árfolyamának megviseléséhez, így a hozam először 6 százalék fölé, majd áprilisra a 7 százalékot is elérte.

Múlt heti fordulat

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetében is látványos volt a változás, de pénteken egy amerikai munkaerőpiaci adat hatására a piac megnyugodott, hogy mégis csak jön a Fed kamatcsökkentése. A magyar hozam is csökkenésnek indult múlt héten, pénteken ez felgyorsult, és hétfőn 6,70 százalékra csökkent. Az Európai Központi Bank már határozott jelzést adott a közelgő kamatcsökkentési ciklusra, mivel az eurózóna inflációs számait kifejezetten egészségesnek találta.

Megnyílhat a tér a további kamatcsökkentés előtt

Az európai hozamoknál is megfigyelhető a csökkenés, az eurózónában és azon kívül egyaránt, a hazai esésnél jellemzően kisebb mértékben. Ez előnyös folyamat, mivel a magasabb hosszabb hozam korlátozta a jegybanki kamat csökkentésének lehetőségeit. Eddig nem merült fel, hogy 6,5 százalék alá csökkenhetne a hozam, miközben az infláció várhatóan nem fogja meghaladni a 4 százalékot. Ha a hosszabb hozam csökkenése folytatódik és a nagy jegybankok kamatcsökkentése is megindul, a második félévben folytatódhat a jegybanki kamatcsökkentés, ami a hitelezés felfutására és így a gazdasági növekedésre jótékonyan hatna, emellett a költségvetés kamatkiadásai is mérséklődnének.