Nagy Márton rendkívüli bejelentésre készül

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán délután 3 órakor doorstep sajtótájékoztatót tart a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről.

A szerkesztőségünknek küldött meghívó alapján Nagy Márton a sajtótájékoztatót a minisztérium előtt fogja megtartani. Az eseményen várhatóan fontos bejelentéseket tesz, amelyek közvetlen hatással lesznek a hazai üzemanyagpiacra.

Az Indexnek nyilatkozva a miniszter kiemelte, hogy a kormány beavatkozása, amely "alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra", megtette a hatását, és jelentősen csökkentették az üzemanyagárakat, mind a nagy-, mind a kiskereskedelmi árakban. A kormány szerdán ismét megtárgyalja a kérdést, és a miniszterelnök bejelentése alapján a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlagát fogják vizsgálni.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy nem csak azt várják el, hogy valaki elérje a versenyképes árszintet, hanem azt is, hogy ezt a szintet mostantól kezdve tartani is tudja. A miniszter szerint ez nem heti vagy havi történet, hanem olyan változás, amit szeretnének, ha a hazai üzemanyagpiacon innentől kezdve önmagától is megfelelően működne.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban múlt pénteken arra kérte Nagy Mártont, hogy ne erőből lépjen fel, hanem inkább az egyezkedésre és a belátásra helyezze a hangsúlyt. A miniszterelnök ezt azután mondta, hogy Nagy Márton április 24-én arra figyelmeztette az üzemanyag-kereskedőket, hogy mérsékeljék a gázolaj és a benzinárakat a régiós átlag szintjére. Azonban a KSH múlt pénteki adatai szerint az árak 15-20 forinttal olcsóbbak a hazai kutakhoz képest.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint nem érdemes reménykedni az alacsony üzemanyagárban, és úgy véli, hogy ez a helyzet még legalább tizenöt évig fennállhat.

Az eseményről a helyszínről élőben tudósítunk, így az érdeklődők valós időben kaphatnak tájékoztatást a fejleményekről. A sajtótájékoztató részleteiről további információkat fogunk közölni, amint azok elérhetővé válnak.

Nagy Márton a Blikknek adott interjújában is megerősítette, hogy a kormány beavatkozása az üzemanyagárakba, amely önkéntes vállalásra épült, hatásos volt, és a benzin- és a dízel ára is csökkent. A miniszter szerint a gazdaság újraindulását az emberek gyengébben érzékelik, és a magas üzemanyagáraknak negatív hatásuk van ebben a folyamatban, ezért volt szükség a beavatkozásra. A kormány célja, hogy a környékbeli országok átlagárait ezután nem havi vagy heti szinten, hanem automatikusan, mindig ott tartanák Magyarországon, és ezzel feloldják a lakosság és a vállalkozások óvatosságát, hogy a gazdaság újraindulását az emberek erősebben tudják érzékelni.