Új világrekord a fúziós energia területén

A dél-franciaországi WEST fúziós reaktor, egy tokamak berendezés új világrekordot állított fel azzal, hogy hat percen keresztül folyamatosan 50 millió Celsius-fokos szuperforró plazmát hozott létre, ami közelebb visz minket a tiszta és fenntartható energia jövőjéhez.

A franciaországi WEST nevű fúziós reaktor jelentős energetikai mérföldkövet ért el, amikor egy szuperforró plazmát hozott létre, amelynek hőmérséklete 6 percen keresztül folyamatosan elérte az 50 millió Celsius-fokot. Ez a teljesítmény új világrekordnak számít a fúziós reaktorok között.

A cél az, hogy a szuperforró plazmát hosszabb időszakokra is fenntartsák, de a hat perc már önmagában is jelentős előrelépés. Más tokamak berendezések már létrehoztak forróbb plazmát, de azok nem maradtak stabilak ilyen hosszú ideig.

A fúziós energia, amely a Nap energiatermelésének alapja, sokkal erősebb, mint a jelenleg használt energiaformák, és kilogrammonként közel 4 milliószor több energiát képes termelni, mint a fosszilis tüzelőanyagok, ráadásul anélkül, hogy szén-dioxidot bocsátana ki.

Az ipari méretű fúziós energia előtt még számos kihívás áll, de a WEST és hasonló kísérleti reaktorok segítenek ezek leküzdésében. A WEST által termelt energia és a fejlesztések alapját képezik az ITER projektnek, amely egy szintén Dél-Franciaországban épülő, még nagyobb tokamak reaktor lesz, és amely képes lesz önfenntartó égő plazma előállítására.

A WEST reaktorban a volfrám használata bizonyult a siker kulcsának, mivel ez a nehézfém kiváló hőállósággal rendelkezik, és képes elviselni a magas hőmérsékletet anélkül, hogy tríciumot nyelne el. A volfrám azonban nem tökéletes, mivel megolvadhat és szennyezheti a plazmát, ezért a tudósoknak folyamatosan optimalizálniuk kell a rendszert, és meg kell érteniük, hogy a volfrám hogyan viselkedik és lép kölcsönhatásba a plazmával. Ebben a folyamatban kiemelkedő jelentőséggel bír a most elért 6 perces rekord.

Bár a kereskedelmi fúziós energia még évtizedekre lehet a jövőben, a legújabb áttörés biztató jel, hogy a kutatók jó irányba haladnak a tiszta és fenntartható energiaforrások felé.