Újra szárnyra kaptak az ingatlanárak Budapesten

Némileg úgy tűnt, hogy a piac egyhelyben toporog, sőt, kissé csökkentek is az árak a fővárosi ingatlanpiacon. Ennek azonban vége.

Az Otthon Centrum első negyedéves adatai szerint a közreműködésükkel értékesített használt ingatlanok átlagos négyzetméterára minden lakástípus esetében emelkedett. Az előző negyedévben 1,068 millió forintos négyzetméteráron keltek el a téglalakások, a panellakásokért pedig átlagosan 773 ezer, a házakért 778 ezer forintot fizettek négyzetméterenként a vevők.

A panelek esetében 3,5 százalékos, a téglalakásoknál 5 százalékos, míg a házak esetében 28 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A társasházi lakások esetében a legmagasabb négyzetméterárat az V. kerületben mérték, 1,3 milliót, melyet nem sokkal elmaradva követ a II., a III. és a XIII. kerület 1,3 millió forinttal. A belvárosi és a budai kerületek többségében a fajlagos átlagár meghaladta az egymillió forintot, míg a VII. kerület fajlagos átlagára csak 958 ezer forintot ért el.

Az Otthon Centrum adatai alapján a külső pesti kerületek között Újpest kiemelkedik 958 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, melyet szorosan követ a XVI. kerület 952 ezer forinttal. A többi kerületben ennél jóval alacsonyabb, 700-850 ezer forintos négyzetméteráron lehet lakáshoz jutni.

Az előző év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek az árak, kivéve a XX. kerületet, ahol 10 százalék feletti volt a drágulás. A családi házak iránti kereslet továbbra is mérsékelt, a II. és a XII. kerületben a legmagasabb, ahol a négyzetméterár átlag értéke 1,2 millió forint volt az első negyedévében. A többi budai kerületben a fajlagos átlagár egymillió forint körül alakult, míg a külső pesti kerületekben már csak 600 ezer forint az irányadó négyzetméterár.