Paks II és az akkumulátoros tárolás szerepe Magyarország energiarendszerében

Az európai országok villamosenergia-ellátásának jövője számos kihívást rejt, amelyek között kiemelkedik a szén-dioxid-semlegesség elérése, az energiaárak kezelése és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése. Magyarország és a szomszédos országok energiarendszereinek átalakulása elengedhetetlen a különböző társadalmi és gazdasági célok teljesítéséhez.

Az energiarendszerek átalakításának fontosságát hangsúlyozza egy friss tanulmány, amely a Heliyon tudományos folyóiratban jelent meg, és amely az Energy Exemplar PLEXOS szoftver segítségével végzett szimulációk eredményeit mutatja be Magyarország és hat szomszédos ország villamosenergia-rendszerére vonatkozóan. A tanulmány szerint a 2030-as célkitűzések teljesítéséhez jelentős változásokra van szükség, különös tekintettel az atomenergia és a megújuló energiaforrások együttműködésére, valamint az akkumulátoros tárolás szerepére.

A kutatás során három különböző erőművi portfóliót és négy forgatókönyvet elemeztek, hogy megvizsgálják az akkumulátorparkok potenciális hatását a magyar villamosenergia-rendszerre. Az időjárásfüggő energiatermelés bizonytalanságait is figyelembe vették, az elmúlt 40 év adatai alapján végzett érzékenységi vizsgálatokkal.

A számítások szerint Magyarország 2030-ban még mindig nettó villamosenergia-importőr marad, de az import mértéke jelentősen függ attól, hogy a Paks II. atomerőmű ekkorra rendelkezésre áll-e. A tanulmány szerint Paks II. nélkül a magyar villamosenergia-rendszer a kieső nukleáris termelést nagyrészt fosszilis tüzelőanyagokkal pótolná, ami aláásná a CO2-kibocsátási célok elérését.

Az akkumulátorok működésével kapcsolatos eredmények azt mutatják, hogy azok átlagosan napi 1,5-2 töltési-tárolási-kisütési cikluson mennek keresztül, és az év kevesebb mint felében használják őket ténylegesen. A gazdasági adatok alapján a 2 órás tárolási kapacitású akkumulátorparkok bizonyulnak a legköltséghatékonyabbnak. Azonban a tanulmány megjegyzi, hogy az akkumulátoros beruházások csak akkor lesznek nyereségesek, ha részt vesznek a kiegyenlítő piacokon és további bevételt termelnek.

A CO2-kibocsátásra és az árakra vonatkozó eredmények szerint a Paks II. beruházás pozitív hatással lesz Magyarország villamosenergia-ellátására. Az atomerőművek kihasználtságára vonatkozó adatok azt mutatják, hogy azok az év több mint 97%-ában zsinóráram termelőként működnek majd, de a rendszer kiegyensúlyozásához is hozzájárulnak.

A tanulmány összegzése szerint a magyar villamosenergia-rendszer magas szintű ellátásbiztonságának fenntartásához és a CO2-kibocsátási célok teljesítéséhez elengedhetetlen a Paks II. beruházás. A megújuló energiaforrások ingadozása miatt a villamosenergia-ellátás órás felbontású szimulációira van szükség a megbízható eredmények érdekében.

: Biró Bence, Aszódi Attila: Investigating the role of nuclear power and battery storage in Hungary's energy transition using hourly resolution electricity market simulations, Heliyon, Volume 10, Issue 9, 15 May 2024, Research article