A Lánchíd felújításával kapcsolatos nyomozás a NAV-hoz került

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI) a Lánchíd felújítása miatt indult nyomozást, jelentette be Budai Gyula országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

A nyomozást eredetileg az NNI indította Budai feljelentése alapján vesztegetés bűntette miatt 2023. április 18-án. A feljelentés szerint az A-Híd Zrt. jelentős összegeket utalt a Sunstrike Kft.-nek, Vig Mór cégének, amely összegek végül a Karácsony Gergely vezette Városházára kerültek vissza közvetítőkön keresztül. A NAV már 2022 novemberében elkezdte nyomozni Vig Mór és társai ellen költségvetési csalás gyanúja miatt.

Budai egy videóban beszámolt arról, hogy egy levelet kapott, amely fontos információkat tartalmazott a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A levél szerint Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontban található biztonsági cég irodájába járt elszámolni, amely cég az A-Híd Zrt.-vel állt kapcsolatban. A képviselő szerint a levélíró állítása alapján a pénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi önkormányzathoz.

A Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél és további 32 helyszínen 2023 végén házkutatást hajtottak végre az adóhatóság nyomozói. A cég a felújítást 18,8 milliárd forintért végezte el, azonban a korábbi számítások szerint a felújítás végül ötmilliárd forinttal többe került, és kisebb műszaki tartalommal készült el. A NAV egy számlagyár ügyében nyomozott, amelyben Vig Mór, egy eltiltott ügyvéd előzetes letartóztatásba került. Az A-Híd Zrt. és a Vig Mór tulajdonában lévő Sunstrike Kft. között szerződéses kapcsolat állt fenn, és a cég több részletben összesen 1,5 milliárd forintot utalt a Sunstrike Kft.-nek.

A Sunstrike Kft., amely Vig Mór 100%-os tulajdonában van, 36 főt foglalkoztat, és fő profilja a filmgyártás. A cég rövidfilmeket készített az A-Híd megbízásából, például bizonyos televíziós műsorok szponzorálásakor. Az A-Híd a rövid építészeti spotok előtt és után hirdette magát, és közben egy építészeti rövidfilm is lement.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a napokban tette közzé a Lánchíd felújításának pénzügyi vizsgálatáról szóló jelentését. Az A-Híd Zrt. közleményben reagált a Kehi megállapításaira, amelyben visszautasította, hogy bűncselekményt követett volna el a felújítás során. Az atv.hu értesülései szerint a NAV nyomozása azt vizsgálja, hogy az A-HÍD Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, illetve a Kft.-től ezt követően továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, valamint ügyvédi letéti számlájára.