Pimasz úr mocsárjáróra pattanva nyomozta ki, miért nincs áram

Amikor áramkimaradás történik, az E.ON Hungária Csoport szakemberei azonnal lépnek: drónokat és kétéltű mocsárjárókat is bevetnek a hiba elhárítására.

Az E.ON Hungária Csoport több mint ötmillió magyarországi lakos áramellátásáért felel, és szakemberei különféle eszközökkel, mint például drónokkal vagy kétéltű mocsárjárókkal, azonnal cselekednek az áramkimaradást okozó hiba elhárítására. Papp Gergő, ismertebb nevén Pimasz úr, egy rendhagyó videós riportban beépült az E.ON hibaelhárító csapatába, hogy megmutassa, mi történik az áramszünetek esetén a színfalak mögött.

A videóban a nézők bepillanthatnak a sokszor rendkívüli időjárási körülmények között végzett munka emberi és technológiai hátterébe, amely során akár ezer szakembert is mozgósítanak az év minden napján. Az E.ON által végzett országos reprezentatív kutatásból kiderül, hogy az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a rendkívüli időjárás, mint a szél, a hó vagy az ónos eső, károsíthatja a vezetékeket, és a kidőlő fák vagy leszakadó faágak elszakíthatják azokat.

Az ügyfelek gyakran a viharok miatt leszakadt vezetékekkel hozzák összefüggésbe az áramszüneteket, amit a berendezések meghibásodása, a túlburjánzott növényzet és a vezetékekre lógó ágak követnek. Az E.ON tapasztalatai szerint az áramszünetek 57%-át extrém időjárási körülmények, 14%-át a hálózatra dőlő fák vagy leszakadó nagyméretű faágak, 5%-át külső károkozás, mint például közúti balesetek vagy gondatlan földmunkavégzés, míg 3%-át biztonsági kikapcsolások okozzák. A maradék 21% berendezési meghibásodásra vezethető vissza.

Az áramszünetek hosszát a SAIDI mutatóval mérik, amely az elmúlt két évtizedben az E.ON szolgáltatási területén a negyedére csökkent, 228 percről 57 percre, a hálózatfejlesztéseknek és automatizálásnak köszönhetően. Az E.ON hangsúlyozza, hogy a lakosság is segíthet az áramszünetek megelőzésében a vezetékek közelében lévő növényzet rendszeres gondozásával és a veszélyes növények bejelentésével.

Drón és mocsárjáró bevetésen

Az áramszünetek kezelése előre meghatározott protokollok szerint zajlik. Az E.ON üzemirányítási központjaiban azonnal észlelik a nagy- és középfeszültségű áramszüneteket, ahol a szakemberek átkapcsolásokat végeznek, hogy a sértetlen hálózatszakaszokon keresztül eljuttassák az áramot a kimaradással érintett háztartásokhoz. A hálózatszerelők és a katasztrófavédelem szakemberei szorosan együttműködnek, gyakran egymásnak adják át a terepet a tűzoltók és a szerelők, különösen viharok után.

Amikor a meghibásodás hagyományos járművel megközelíthetetlen helyen történik, az E.ON szakemberei lánctalpas kétéltű mocsárjáróval közelítik meg a helyszínt, amely sűrű erdőben, meredek vagy mocsaras területen is könnyen mozog. Drónokat is bevetnek a vezetékhálózat felett, hogy beazonosítsák a meghibásodás pontos helyét. Pimasz úr legutóbbi riportjából az is kiderül, hogyan jut el az áram az otthoni konnektorokba.