Elizabeth Holmes korábban kerülhet szabadlábra

A Theranos alapítóját, Elizabeth Holmes-t, akit a női Steve Jobs-ként is emlegettek, eredetileg több mint 11 év börtönbüntetésre ítéltek, de a büntetési időtartam durván két évvel csökkentették.

A 40 éves Holmes a Szövetségi Börtönügyi Hivatal adatai alapján 2032. augusztus 16-án szabadulhat a börtönből, míg korábban 2022. december 29-én kerülhetett volna szabadlábra. A Theranos alapítóját 2022-ben négyrendbeli csalásban és összeesküvésben találták bűnösnek, ami a Szilícium-völgyet is megrázó, hónapokig tartó per során derült ki. Holmes 2023 májusában kezdte meg a büntetését egy texasi szövetségi női börtönben.

A büntetés részeként Holmes-nak 452 millió dollár kártérítést is kell fizetnie, de ügyvédei szerint az elítélt nő nem tudná ezt kifizetni.

Az évtized egyik legnagyobb átverése

Holmes-t a világsajtó éveken át a Szilícium-völgy egyik legsikeresebb vállalkozójaként, a „női Steve Jobs-ként” emlegette, amíg a Theranos nevű, mára már megszűnt startup élén állt. A vállalkozó az egészségügy forradalmasítását ígérte egy olyan találmánnyal, amely állítása szerint egyetlen csepp vérrel több száz betegséget képes volt diagnosztizálni. A technológia azonban nem működött, és a Theranos harmadik féltől származó eszközökkel végezte a vérvizsgálatokat.

Az ügyészség szerint Holmes éveken át titkolta a valóságot, ezzel becsapva a befektetőket, orvosokat és betegeket. Az igazság a Wall Street Journal 2015-ös oknyomozó riportjában került napvilágra.