A kormány nem csökkenti a magas gázárat, Lantos Csaba elmagyarázza a hátteret

A magyar háztartások kisebb részénél jelenik meg a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és az eladott gázvolumenen belül is csökkent az aránya, ami a kormány szándéka szerint kedvező változás. Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint ezért és más okok miatt jelenleg nem tervezik a magas gázár csökkentését.

A 24.hu podcast műsorában Lantos Csaba elmondta, hogy az átlagfogyasztás feletti 7,5-szeres gázár aránya a háztartások körében 23%-ról 10% alá, az eladott gázvolumenen belül pedig 13%-ról 3,6%-ra csökkent, amit a kormány pozitív eredménynek tekint. A miniszter szerint ezért és más okokból kifolyólag nem áll szándékukban a magas gázár csökkentése, de nem zárja ki annak lehetőségét a jövőben.

Lantos Csaba beszámolt arról is, hogy az orosz vezetékes gáz az országhatárig a legolcsóbb importgáz, amelynek egy részét az MVM profitjának növelése érdekében értékesítik. A miniszter említést tett a két nagy nemzetközi gázerőmű tender eredményhirdetésének várható időpontjáról is, amely várhatóan júliusban lesz.

A költségvetési ügyekről szólva Lantos Csaba kifejtette, hogy a 2025-ös költségvetés elfogadását az orosz-ukrán háború miatt halasztották el, mivel a konfliktus jelentős hatással van a térség gazdaságára. A miniszter szerint fel kell készülni arra, hogy a háború elhúzódása ellátásbiztonsági kérdéseket vet fel, bár közvetlen veszélyt nem lát. A költségvetési hiány csökkentésének pályáját a kormány világosan lefektette, és a miniszter szerint az amerikai gazdasági folyamatoknak is jelentős hatása lehet a költségvetésre. A költségvetés elfogadásának halasztásában szerepet játszott az EP-választások időzítése is.

A gázpiaci és gázkereskedelmi ügyek kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem használja a legtöbb orosz gázt, és kiemelte a horvátországi Krk-i LNG-terminál és a horvát-magyar interkonnektor jelentőségét. Az orosz gázbeszerzésről szólva Lantos Csaba kijelentette, hogy más forrásokból nem tudnának jobb áron gázt vásárolni, és a magyar határra jelenlegi szerződés szerinti áron nem lehetne olcsóbban gázt behozni. A miniszter szerint az MVM profitjának egy része az orosz gázból származik, amit az MVM el tud adni, és ha a piaci helyzet megengedi, akkor több orosz gázt is megvásárolnak.

A rezsiügyekkel kapcsolatban Lantos Csaba kijelentette, hogy Magyarországon az átlagfogyasztás mértékéig a gáz- és áramár a legolcsóbb, és ezt a helyzetet fenntartják. Az áramárnál a rezsivédett ár feletti ár még mindig támogatott, míg a földgázár esetén a rezsivédett sáv felett a lakossági ár magasabb a piacinál. A miniszter szerint az átlagfogyasztás feletti háztartások jelentősen csökkentették fogyasztásukat, ami az ország szempontjából előnyös.

A gázerőmű építési ügyekről szólva a miniszter elmondta, hogy a három rugalmas gázerőmű építési projektet az MVM saját forrásokból valósítja meg, és a tenderek eredményhirdetése várhatóan az első félévben megtörténik.

Paks II. kapcsán Lantos Csaba megerősítette, hogy a Paks I. üzemidő-hosszabbítása már elkezdődött, és a négy blokkot 2032-2037 között korszerűsítik. Paks II. átadását 2035-ig, az évtized közepéig várják, és a miniszter határozottan reméli, hogy a 2030-as évek első felében elindulnak az új blokkok. A Paks II. kivitelezési árának emelkedésével kapcsolatban a miniszter szerint tárgyalások eredménye lehet, és a jelenlegi szerződés szerint 12,5 milliárd euróért kellene megépíteni a blokkokat.