Kínai spekulánsok rekordokat döntenek az aranypiacon

A kínai spekulánsok jelentős tétjei az arany árának emelkedésére vezettek, ami új történelmi csúcsokat eredményezett a nemesfém piacán ebben a hónapban, ezzel is jelezve, hogy az ázsiai piaci szereplők egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a globális aranypiacra.

A Shanghai Futures Exchange (SHFE) adatai alapján a long pozíciók száma 295 233 kontraktusra nőtt, ami 295 tonna aranynak felel meg és közel 50%-os növekedést mutat szeptember vége óta. A Bloomberg adatai szerint áprilisban a long pozíciók száma is rekordot döntött.

A Zhongcai Futures cég több mint 4 milliárd dollár értékű long pozíciót halmozott fel az SHFE arany határidős ügyleteiben, ami a kínai központi bank aranytartalékának több mint 2%-ával egyenértékű. Az SHFE-n egy csúcsnapon az arany kereskedési volumene meghaladta az 1,3 millió tételt, ami ötszöröse a tavalyi átlagnak, és ez magyarázatot adhat az arany árának ebben a hónapban tapasztalt emelkedésére is.

John Reade, a World Gold Council vezető piaci stratégiája szerint az ázsiai spekulánsok meghatározó szerepet játszanak az aranypiac alakulásában, különösen a márciusi és áprilisi megduplázódott kereskedési volumen fényében, ami rámutat arra, hogy a rali mögött részben a kínai befektetők állnak.

Az izraeli konfliktus októberi kirobbanása után az arany tovább erősítette biztonságos menedék státuszát, és múlt héten elérte a 2431 dolláros történelmi csúcsot is.

Az arany árfolyama idén 12%-os pluszban van, de a múlt héten elért új történelmi csúcs után éles korrekció kezdődött.

Arany árfolyamának alakulása

A Portfolio-Teletrader Kft. szerint a részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével történhet.