Az EU zöld átállásának megvalósítása

Az Európai Unióban egyre nagyobb hangsúlyt kap a zöld átállás, amelynek keretében jelentős támogatások állnak rendelkezésre a tiszta energia fejlesztésére. Az Európai Bizottság 93 milliárd eurós projektje a világ legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezése, amely a fenntarthatóság és a versenyképesség jegyében támogatja a vállalatokat és a technológiai fejlesztéseket.

Az Európai Bizottság a zöld átállás elősegítésére több fronton is küzd, és a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa kiemelte, hogy az EU-s pályázati lehetőségek között számos támogatás érhető el a zöld projektek számára. A 2030-ra kitűzött cél az üvegházhatású gázok 55 százalékos csökkentése 1990-hez képest, amelyhez a kutatás-fejlesztési befektetések elengedhetetlenek.

A dekarbonizáció és a tiszta energia elősegítésére 7 milliárd euró áll rendelkezésre PPP konstrukcióban, amely több iparágban is támogatja a jó megoldások terjedését, különös tekintettel a hidrogéniparra. Az EU 100 városának 2030-as klímasemlegességét célozza, amelyben Budapest, Miskolc és Pécs is részt vesz, az Európai Beruházási Bank finanszírozásával.

Petri Bernadett szerint a fenntarthatóság nem csupán a zöldítésről szól, hanem arról, hogy a jelen szükségleteit kielégítsük anélkül, hogy csökkentenénk a jövő generációinak lehetőségeit. Az EU célja, hogy ne függjön külső szereplőktől az energiaellátásban, és saját kapacitással rendelkezzen bizonyos energiahordozók előállítására.

Az EU-s pályázatok között a LIFE program kiemelkedik, amelynek célja a természet és biodiverzitás megőrzése, az éghajlatváltozás mérséklése, valamint a körforgásos gazdaság megteremtése. Az Innovációs Alap a közép- és nagyvállalatok számára nyújt támogatást, különösen a megújuló hidrogén terén, de a jövőben más technológiákra is kiterjed. A Horizon Európa program pedig a klímasemleges és okos városok fejlesztését célozza, amelyben több magyar város is részt vesz.

A zöld átállás ambiciózus célkitűzése mellett fontos, hogy a vállalatok hosszú távú stratégiákban gondolkodjanak, és nemzetközi együttműködéseket építsenek ki. Az operatív programok mellett a közvetlen forrásokra való pályázás is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az innováció elengedhetetlen a nemzetközi piacokon való megjelenéshez és a közepes jövedelem csapdájának elkerüléséhez.