Magyar űrhajósjelöltek kiképzése a NASA-nál

Houstonban, a NASA központjában jártak a magyar űrhajósjelöltek, ahol a HUNOR – Magyar Űrhajós Program keretében részt vettek egy tíznapos szakmai úton.

A látogatás során a jelöltek betekintést nyerhettek az űrkutatási szakemberek mindennapi munkájába és lehetőségük nyílt személyes találkozókra a világűrt már megjárt asztronautákkal. Megtekintették a Nemzetközi Űrállomás élethű mását, ahol az asztronauták kiképzése folyik, és megismerkedtek a kiképzés során használt eszközökkel is.

A magyar jelöltek nem csak látogatók voltak, hanem az Axiom Space szakembereitől elméleti és gyakorlati képzést is kaptak. Különböző alkalmassági teszteket és kiképzési feladatokat hajtottak végre, melyek során a vállalat szakértői és pszichológusai értékelték a jelöltek reakcióit és kommunikációs készségeit. A virtuális valóság segítségével az űrben végzendő munka sajátosságait is megtapasztalhatták, és élőben követhették a Nemzetközi Űrállomáson zajló kísérleteket.

A kiképzés következő állomása Philadelphiában volt, ahol a jelöltek egy centrifugaképzésen vettek részt. Itt 6G-s terhelést kellett elviselniük, amely a mell-hát irányú többletterhelést szimulálta az űrrepülés során. A 45 perces képzés alatt a felbocsátástól a visszatérésig tartó folyamatot szimulálták, mely során az űrorvos folyamatosan figyelemmel kísérte az egészségügyi állapotukat és élettani paramétereiket, mint a pulzus, a légzésszám és az EKG-adatok.