Zelenszkij jelentős brit támogatást ígérhet

David Cameron brit külügyminiszter kijevi látogatásán ígéretet tett arra, hogy Ukrajna precíziós fegyvereket és sürgősségi finanszírozást kap az energiaipari létesítmények helyreállítására.

David Cameron, a brit külügyminiszter a kijevi látogatása során találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és bejelentette, hogy az új brit fegyverszállítási csomag precíziós irányított bombákat, légvédelmi rakétákat, valamint száz mobil légvédelmi egységet tartalmaz, amelyek segítségével Ukrajna képes lesz lelőni az orosz drónokat és rakétákat.

A brit kormány emellett elkötelezte magát amellett, hogy a következő tíz évben megkétszerezi a lőszergyártását, erre a célra 10 milliárd fontot (kb. 4560 milliárd forintot) fordítva, ami lehetővé teszi a saját nemzetbiztonság megőrzését, miközben Ukrajna fegyverellátását is biztosítja.

Cameron továbbá bejelentette, hogy Nagy-Britannia 20 millió font (kb. 9,2 milliárd forint) sürgősségi finanszírozást nyújt az orosz támadásokban megsérült kritikus infrastruktúrák, így erőművek és gáztározók helyreállítására. Ezzel a brit kormány 2022 óta összesen 170 millió fontot (kb. 77,5 milliárd forintot) biztosított az ukrajnai energiaszektor számára.

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése szerint Nagy-Britannia évente legalább 3 milliárd fontot (kb. 1370 milliárd forintot) katonai segélyben részesíti Ukrajnát, és a védelmi kiadásokat a GDP 2,5 százalékára emeli. A brit kormány a háború kezdete óta közel 12 milliárd fontot (kb. 5500 milliárd forintot) nyújtott Ukrajnának katonai, humanitárius és gazdasági segítség formájában. Sunak egy 500 millió fontos (kb. 230 milliárd forintos) új katonai segélyprogramot is bejelentett.

Az újabb brit szállítmányban többek között hatvan különböző könnyű katonai vízijármű, több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú irányított precíziós rakéták, több mint négyszáz szárazföldi katonai jármű, valamint közel négymillió kézifegyverekben használatos lőszer található.

David Cameron pénteki nyilatkozatában kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön az ukrajnai hadszíntérre, és hangsúlyozta, hogy nincs szükség arra, hogy NATO-katonákat küldjenek Ukrajnába, hiszen egyedül Nagy-Britannia csaknem 60 ezer ukrán katonának nyújtott eddig kiképzést.

Cameron szerint Ukrajnának joga van ahhoz, hogy visszavágjon Oroszországnak, mivel Oroszország indította a támadást, és Kijev engedélyt kapott, hogy orosz területen használja a brit fegyvereket. Az orosz hadsereg a közelmúltban több sikert is elért támadásaival, Kelet-Ukrajnában falvakat foglaltak el, és az ukrán hírszerzés szerint Oroszország nyáron offenzívára készül az északkeleti régiókban.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a hét elején járt Ukrajnában, ahol arról beszélt, hogy a NATO-szövetségesek nem teljesítették, amit az elmúlt hónapokban ígértek. Az USA mellett Nagy-Britannia is bejelentette, hogy az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagot adja Ukrajnának, és Németország valamint Hollandia is azt mondta, hogy növeli a támogatás mértékét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, kommentálta David Cameron brit külügyminiszter szavait is, aki annak lehetőségéről beszélt, hogy brit fegyverekkel csapást mérjenek Oroszországra. Peszkov szerint ez az ukrajnai konfliktus körüli feszültség közvetlen eszkalálódása, ami potenciálisan veszélyt jelenthet az európai biztonságra, az európai biztonság teljes architektúrájára. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hangoztatta, hogy a Krím elleni bármilyen agresszív fellépés nemcsak kudarcra van ítélve, hanem olyan megtorló csapást fog kiváltani, amely megsemmisítő lesz.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese úgy vélekedett, hogy Oroszország hasznot húzhat az ukrajnai konfliktus rendezéséről júniusra tervezett svájci konferenciából. Szerinte a rendezvény a Volodimir Zelenszkij által javasolt béketerv összeomlásáról fog tanúskodni, bizonyítékként szolgál majd a nyugati elit "teljes impotenciájára", valamint lehetőséget biztosít az orosz csapatok számára, hogy a békekezdeményezésekre való tekintet nélkül támadásba lendüljenek.

Az Egyesült Királyság évente 3 milliárd fontot (kb. 1361 milliárd forintot) biztosít Ukrajnának, amíg ez szükséges, és Rishi Sunak miniszterelnök ígérete szerint eredetileg ezt az összeget katonai segélyként folyósították volna, de Cameron most arról beszélt, hogy Ukrajna dönti el, hogy mihez kezd a pénzzel. Cameron kijevi látogatása során kijelentette, hogy azt is Ukrajna dönti el, hogyan használja fel a kapott brit fegyvereket.

Oroszország elítélte a brit külügyminiszter nyilatkozatát, és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ez az ukrajnai konfliktus körüli feszültség közvetlen fokozódása, ami potenciálisan veszélyt jelenthet az európai biztonságra. Az orosz erők a közelmúltban több kelet-ukrajnai falut is elfoglaltak, kihasználva Ukrajna fegyver- és munkaerőhiányát. Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország nyáron támadásra készül az északkeleti Harkiv és Szumi régióban. Egy pénteken Harkivra mért orosz csapás megölt egy idős asszonyt az otthonában, és Ihor Terekhov polgármester szerint egy utasokat szállító villamos is tűz alá került.