Izrael ultimátumot adott a Hamásznak

Izrael határidőt szabott a Hamásznak, hogy fogadják el a túszok szabadon engedésére vonatkozó egyezséget, ellenkező esetben Rafaht érheti támadás. Az ultimátumot a Wall Street Journal számolt be bennfentes forrásokra hivatkozva.

A Hamásznak egy hét áll rendelkezésére, hogy döntsenek Izrael ajánlatáról. Amennyiben nem fogadják el a megegyezést, az izraeli hadsereg megkezdi a hónapok óta tervezett invázióját. Az egyezség értelmében Izrael 40 napot biztosítana a Hamásznak 33 túsz szabadon engedésére, és ezen idő alatt tárgyalások folynának egy hosszabb távú tűzszünetről. Ezt követően egy hathetes periódusban a Hamásznak minden túszát el kellene engednie, ami után egy évig tartó tűzszünet lépne életbe.

A Wall Street Journal információi szerint a Hamász valószínűleg nem utasítja el azonnal az ajánlatot, de saját ellenjavaslatot terjeszthetnek elő, amelyet Izrael nem feltétlenül fogad el.

Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a háború eddigi legvéresebb csatája következhet. A Gázai invázió esetén a Rafah térségében rekedt civilek milliói maradnának élelem, víz és gyógyszer nélkül. Izrael szövetségesei hónapok óta próbálják megakadályozni a szárazföldi invázió megkezdését, mivel attól tartanak, hogy a katonai művelet súlyos civil veszteségeket okozna.