Német-ausztrál hadiipari együttműködés erősítését sürgeti Berlin

Németország és Ausztrália közötti hadiipari együttműködés további mélyítését szorgalmazza Annalena Baerbock német külügyminiszter, amint azt Adelaide-ben tartott megbeszélésén jelentette be.

Annalena Baerbock német külügyminiszter és ausztrál hivatali partnerével, Penny Wonggal folytatott tárgyalások során hangsúlyozta a két ország közötti szoros hadiipari együttműködést, amelyet tovább szeretnének mélyíteni, bár konkrét projektekről nem esett szó. Baerbock kiemelte, hogy mind Németország, mind Ausztrália hasonló veszélyeztetettségi helyzetben van, utalva ezzel Oroszországra és Kínára.

A német külügyminiszter az Osborne hajógyárban tett látogatásával is alátámasztotta a kétoldalú együttműködés fontosságát. Itt a brémai Lürssen vállalat hat járőrhajót épít az ausztrál haditengerészet számára. Ezenkívül a Rheinmetall német hadiipari cég 123 Boxer típusú harckocsit gyárt Ausztráliában, melyeket a Bundeswehr 2030-ig vesz át. A Baden-Württemberg nevű német fregatt is a Csendes-óceánra indul több hónapos gyakorlatra a következő héten.

Penny Wong, Ausztrália külügyminisztere, nagyra értékelte Németország erőfeszítéseit az indiai-csendes-óceáni térségben, és üdvözölte, hogy Németország milyen módon gyakorolja befolyását a világban, különösen az ausztrál régióban. Wong szerint Canberra szorosabb gazdasági és stratégiai partnerségre törekszik Berlinnel.

Annalena Baerbock indiai-csendes-óceáni térségben tett egyhetes körútjának első állomása Ausztrália volt. A német külügyminiszter a megbeszélések után helyi idő szerint péntek este az új-zélandi Aucklandba utazott tovább, és a tervek szerint vasárnap a Fidzsi-szigetekre látogat.