TikTok betiltása Európában: Ursula von der Leyen szerint lehetséges

Amerikában már meghozták a döntést, amely szerint betilthatják a TikTokot, és most Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint nem kizárt, hogy az EU is hasonló lépésre szánja el magát.

Az Egyesült Államokban a TikTok betiltását azzal indokolták, hogy a ByteDance cég, amely a platformot tulajdonolja, hozzáférést biztosíthat a kínai hatóságoknak a felhasználók adataihoz. Joe Biden elnök is támogatja a döntést, amely szerint, ha a cég egy éven belül nem adja el az alkalmazást, akkor az blokkolásra kerülhet az országban. Európában is elindultak az eljárások a TikTokkal szemben, és most Ursula von der Leyen maastrichti nyilatkozatában beszélt az esetleges uniós betiltás lehetőségéről.

Az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen megerősítette, hogy az EU Bizottsága látja a TikTokban rejlő veszélyeket, és az amerikai helyzet kapcsán elmondta, hogy a betiltásuk "nem kizárt". Az EU már korábban is lépett a platformmal szemben, betiltva azt a vállalati mobiltelefonokon. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a TikTok veszélyt jelent, és ő maga sem fogja használni a platformot a második hivatali ciklusáért folytatott választási kampány során.

A TikTok és az uniós szabályozás közötti konfliktusok egyre gyakoribbak. Az EU Bizottsága vizsgálja a TikTok Lite funkciót, amely jutalmazza a felhasználókat a videók megtekintéséért, mivel fennáll a függőség kialakulásának veszélye. A vállalat válaszként kikapcsolta ezt a funkciót. Emellett egy külön vizsgálat is folyik a platform ellen, amely a kiskorúak védelmének állítólagos elmulasztása miatt indult. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény alapján a Bizottság akár a szolgáltatás ideiglenes kikapcsolását is elrendelheti az EU-ban, de jelenleg nincs konkrét jel arra, hogy a TikTokot a közeljövőben betiltanák.