Új gyermekvédelmi törvénycsomag a Fidesz-KDNP-től

A Fidesz-KDNP frakció benyújtotta az új gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely szigorítaná a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos büntetéseket és intézkedéseket.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a Facebook-oldalán keresztül jelentette be, hogy a törvénycsomag értelmében a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények nem évülnek el, az elkövetők nem kaphatnak feltételes szabadlábra helyezést, reintegrációs őrizetet, és soha nem szerezhetnek erkölcsi bizonyítványt. A törvényjavaslat szerint a magyarországi nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyar állampolgárok is bekerülnek, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményeket.

A javaslat részeként a gyermekekkel foglalkozó szakemberek akár két év börtönbüntetést is kaphatnak, ha elmulasztják jelezni, hogy a gyermek veszélyeztetett helyzetben van. A gyermekvédelmi intézményekben dolgozók szigorú alkalmassági vizsgálatoknak lesznek alávetve, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedhessenek. Kocsis Máté kiemelte, hogy a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, és az alkalmassági vizsgálat célja, hogy kiszűrjék azokat, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük.

Kocsis Máté hozzátette, hogy a törvénycsomag lehetővé teszi azoknak a tartalmaknak az egyszerűbb jelentését és eltávolítását, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait. Egy kapcsolódó módosítás segítségével a szülők "szűrt internetet" kérhetnek gyermekeik számára, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők.

A törvénycsomagot Kocsis Máté mellett Selmeczi Gabriella, Nacsa Lőrinc és Zsigó Róbert nyújtották be a parlamentnek.

Jámbor András, a Párbeszéd – Zöldek-frakció tagja, a Szikra Mozgalomhoz köthető képviselő Kocsis Máté bejegyzése alatt hozzászólásban azt írta a törvénycsomagról, hogy az támogatható, és meg is szavazza majd, de kiemelte, hogy a kormány még mindig nem kezdett semmit az ágazat alulfinanszírozásával. Kritikái között szerepelt a dolgozók alacsony bére, a gyermekvédelemből kikerülők hajléktalanná válása, valamint a gyerekek között meglévő prostitúció problémája.

Gyermek bajban? Íme, a segélyvonalak

Krízisben, bajban érintett gyermekeknek:

Kék Vonal Lelkisegély-vonala: 116-111, bármely hálózatból 24 órában elérhető, ingyenes, anonim telefonvonal 24 éves korig.

Krízisben, bajban lévő gyermekért érzett aggodalom esetén:

Segélyvonal az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekekért: 116-000, bármely hálózatból 24 órában elérhető, ingyenes, anonim telefonvonal aggódó felnőtteknek.