Észak-Korea bemutatta nukleáris erejét: Kim Dzsongun irányításával zajlott a hadgyakorlat

Észak-Korea első nukleáris ellentámadási gyakorlatát hajtotta végre, amely során tesztelték a Kim Dzsongun által vezetett nukleáris kioldó irányítási rendszert, ami egy világos figyelmeztetés az állami hírügynökség szerint.

A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint Észak-Korea hétfőn több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a keleti partjainál lévő tenger felé. Ez a lépés a nukleáris kioldó irányítási rendszer tesztelésének része volt, amelyet a tüzérségi erők is támogattak, demonstrálva az ország diverzifikált nukleáris képességeit, valamint tiltakozásként az amerikai és dél-koreai hadgyakorlatokkal szemben. Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) szerint ezek a gyakorlatok provokatívak és invazívak.

A gyakorlatot személyesen Kim Dzsongun felügyelte, aki a helyszínen kifejezte elismerését a „világ legjobb” taktikai nukleáris támadófegyvereinek felkészültségéért, és elégedettségét mutatta a gyakorlat sikere kapcsán. A KCNA szerint a hadgyakorlat során „szupernagy” rakétavetők bevetésével szimulálták az ellencsapást, amelyek fontos szerepet töltenek be az állam nukleáris haderejének megerősítésében az azonnali ellentámadásra kiterjedő képessége terén.

Az észak-koreai hadsereg egységei a gyakorlat alatt a legmagasabb szintű nukleáris veszélyhelyzet esetén életbe lépő készültséget és a válaszcsapások végrehajtását gyakorolták. A rakéták a kijelölt szigeten pontosan értek célba 352 kilométeres távolságból. Kim rendkívül elégedett volt a hadgyakorlat eredményével és szorgalmazta, hogy a sereg tegyen további erőfeszítéseket a háborús elrettentésért, illetve azért, hogy bármikor, bármilyen hirtelen helyzetben átvehessék az irányítást a háború kezdeményezésében.

A KCNA által közzétett fotók a gyakorlatról a galériánkban tekinthetők meg. Az MTI szerint Dél-Korea hadserege még hétfőn jelentette, hogy Phenjan több rövidhatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.