Szijjártó Péter: Brüsszel kudarcot vallott

Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának pénteki ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika sikerességét hangsúlyozta, miközben Brüsszelt a válságok kezelésében való kudarcokkal vádolta.

Az ülésen, melyen csak a kormánypárti képviselők vettek részt, a miniszter kiemelte, hogy a magyar külpolitika a nemzeti érdek érvényesítését tartja szem előtt, és bár nem keresi a konfliktusokat, nem is fél felvállalni azokat. Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a helyes válaszokat adta a kihívásokra, míg Brüsszel kudarcot vallott.

A miniszter beszámolt arról, hogy a világjárvány idején Magyarország nem tétlenkedett, hanem saját vakcinabeszerzési stratégiát követett, és a gazdasági válságkezelés is sikeres volt. Az Ukrajnában dúló háború kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy Magyarország nem adta fel az együttműködést Oroszországgal, biztosítva ezzel az ország energiaellátását.

Szijjártó Péter a közel-keleti válságra is kitért, megemlítve, hogy a magyar állampolgárok kihozatala és a túszejtők által fogva tartott magyarok kiszabadítása is a magyar külpolitika sikerét mutatja. A miniszter szerint Brüsszel több területen is kudarcot vallott, például az oltóanyag-beszerzésben, az újjáépítési alap hozzáférhetőségében, és a háborús infláció kezelésében is.

A bizottsági ülésen más kormánypárti képviselők is felszólaltak, kritizálva a magyar baloldalt, amiért azok külföldi érdekeket képviselnek. Juhász Hajnalka (KDNP) és Menczer Tamás (Fidesz) is arról beszéltek, hogy a baloldal idegen megbízásokat teljesít, és ha győznek, Magyarországot háborúba sodorják. Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint a magyar baloldal hozzájárult a Magyarországot elítélő határozatok elfogadásához, míg Deutsch Tamás EP-képviselő a háború- és szankciópárti álláspontokat emelte ki az Európai Parlamentben.

Szijjártó Péter szerint Brüsszel azokat sújtja, akik nem támogatják a migrációt, a genderpropagandát és a háborút, és a racionális vita lehetősége a háború óta még inkább beszűkült. A miniszter úgy véli, az EU nem tudja elfogadni, hogy Magyarországnak sikeres, patrióta kormánya van, és ezért támadások érik az országot.