Politikai földrengés közeleg, és a lökéshullámokat mi is megérezhetjük

Georgia parlamentje elfogadta a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvényt, amely széles körű tiltakozásokat váltott ki Tbilisziben. A törvény hasonlít az oroszországihoz, és aggodalmakat vet fel az uniós csatlakozás kapcsán.

Tavaly márciusban tüntetők zavarták meg a grúz parlament ülését, ahol a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatok bizottsági meghallgatása zajlott, amit a kormány végül visszavont. Idén a javaslatot újra elővették, és a parlament már a második olvasatban is elfogadta azt. A törvény értelmében minden olyan szervezetnek és sajtóorgánumnak, amely támogatásának több mint 20 százalékát külföldről kapja, regisztrálnia kell magát.

A törvény elleni tiltakozásokat ifjúsági és diákszervezetek vezetik, míg a grúz ellenzék a háttérből támogatja a megmozdulásokat. A tüntetők attól tartanak, hogy a törvény az orosz mintát követi, amely segítségével Putyin megerősítette hatalmát és kiszorította az ellenzéket és a kritikus sajtót.

Georgia tavaly decemberben az Európai Unió tagjelöltje lett, és a lakosság nagy része úgy véli, hogy a tervezett törvények alááshatják az ország uniós integrációját. A grúzok 86 százaléka támogatja az uniós integrációt, amit a kormányzó Grúz Álom párt is fontos külpolitikai prioritásként kezel. A tüntetők az ország demokratikus értékeinek megőrzéséért és a civil társadalom működésének fennmaradásáért küzdenek.

A Grúz Álom párt pozíciói ugyan gyengültek az évek során, de az ellenzék még nem tudott fölötte győzelmet aratni. Az uniós csatlakozástól az emberek a biztonsági prioritások mellett a munkanélküliség, az árak növekedése és a szegénység problémáinak megoldását is várják.

Az EU már figyelmeztetett, hogy a georgiai jogalkotás aggodalomra ad okot, és akadályt jelenthet a csatlakozási folyamatban. Gert Jan Koopman, a brüsszeli bizottság bővítésért felelős főigazgatója szerint még van idő a korrekcióra, mivel a csatlakozási tárgyalásokat előkészítő jelentést csak szeptemberben kezdik összeállítani.

A tbiliszi parlament két hét múlva foglalkozik ismét a javaslattal harmadik olvasatban. Bidzina Ivanishvili, a Grúz Álom alapítója és volt miniszterelnök, úgy véli, hogy a törvény ellenzői a Nyugat érdekeit szolgálják.

Georgia fontos szerepet játszhat a magyar energiaellátásban is. Magyarország egy négyoldalú együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében zöld energetikai folyosó létesül Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország között. A georgiai vízerőművekből származó zöld energia és az Azerbajdzsánból érkező szénhidrogének is fontosak Magyarország számára.