"Rettenetes" időjárás várható Kenyában

További "rettenetes" időjárásra kell felkészülni májusban Kenyában, ahol az elmúlt hetekben bekövetkezett özönvízszerű esőzések miatt kialakult áradások és földcsuszamlások már legalább 210 ember halálát okozták. William Ruto, Kenyában az elnök pénteken figyelmeztetett, hogy a helyzet még rosszabbra fordulhat, és a meteorológiai jelentések alapján az ország talán először szembesülhet egy ciklonnal is.

Az áradások nemcsak emberéleteket követeltek, hanem jelentős károkat is okoztak az infrastruktúrának, többek között épületek, hidak és utak is a víz martalékává váltak.

Ruto elnök a kenyai televízióban beszélt arról, hogy a Hidaya nevű ciklon, amely heves esőzéseket, erős széllökéseket és veszélyes hullámokat hozhat, bármikor elérheti az országot. A kormányfő már intézkedéseket is elrendelt: a földcsuszamlások által érintett területeken élőket biztonságos helyekre költözésre szólították fel, hasonlóan azokhoz, akik gátak, víztározók vagy folyók mentén élnek. Az iskolakezdést is határozatlan időre elhalasztották.

A kenyai kormány 115 tábort hozott létre azok számára, akiknek menekülniük kell az időjárás viszontagságai elől.

A Hidaya ciklon várhatóan szombaton éri el az afrikai szárazföldet Tanzánia partjainál, 165 kilométer/óra sebességű széllökésekkel és majdnem egyméteres hullámokat korbácsolva fel, az IGAD időjárásfigyelő központ adatai szerint.

Tanzániában április eleje óta az áradások miatt több mint 160 ember vesztette életét, ezt Mobhare Matinyi kormányszóvivő ismertette.