A diákmunkások bérversenye: kiemelkedő órabérek és távmunka lehetősége

A Pénzcentrum cikke alapján a diákmunkák terén jelentős bérekkel találkozhatunk, különösen az IT-szektorban, ahol a heti 8 órás munkáért akár 200 ezer forintot is kereshetnek a diákok.

A diákmunkák között óriási különbségek vannak a keresetek tekintetében. Az IT-szektorban dolgozó diákok órabére elérheti az 5 000 forintot nettóban, ami a legmagasabb a piacon. Ezzel szemben a végzettséget nem igénylő alkalmi és fizikai munkák esetében is legalább nettó 240 ezer forintot lehet havonta keresni. A gyakornoki pozíciók általában magasabb bérezést kínálnak, de ezen belül is jelentős eltérések figyelhetők meg. Az IT-gyakornokok különösen jól kereshetnek, akár bruttó 3–5 ezer forintos órabért is, ami a 25 év alattiak számára adómentesség miatt nettóban is ugyanennyit jelent. Egy fiatal gyakornok átlagosan 75–100 ezer forintot vihet haza havonta, de az IT területén dolgozók akár 150–200 ezer forintot is kaphatnak nettóban.

A legalacsonyabb órabérrel rendelkezők, akik a minimálórabért, azaz 1534 forintot kapják, hetente több mint 61 ezer forintot, havi szinten pedig több mint 245 ezer forintot kereshetnek nettóban. Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet vezetője szerint a szakmai tudást nem igénylő állások esetében 1800 forint körül mozog az óránkénti átlagbér, míg a speciális tudást igénylő munkáknak 3500 forint körüli az óradíja.

A diákmunkák világában egyre inkább teret nyer az online munkavégzés, amely lehetővé teszi, hogy a diákok az ország bármely pontjáról, akár több száz kilométeres távolságból is dolgozhassanak otthonuk kényelméből, utazási kötelezettség nélkül. Azonban a várakozások szerint az iparosodott vidéki városokban is csúcsokat dönthet a 2024-es nyári diákfoglalkoztatás.

A tanulók nagyrésze az irodai munkákat választja, és a munkáltatók nyári szabadságok miatt előszeretettel vesznek fel szakmai végzettséget nem igénylő részfeladatokra diákmunkavállalókat. Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet elnöke szerint manapság már nem annyira jellemzőek a szezonális diákmunkák, és az emberek nem csak nyáron mennek szabadságra, ezért ez a tendencia az év többi hónapjaira is eloszlik.

Arányosan a fővárosban a legnagyobb a diákmunkák kínálata és Budapesten az átlagos órabér is magasabb, mint a vidéki munkák esetében. Göbl Róbert elmondta, hogy Budapestre és a vonzáskörzetébe csoportosul a Mind-Diák megrendeléseinek a majd 50 százaléka.