„Manchesteri ácslegények járnak ide rosszul lenni” – alapjaiban változhat meg a főváros egyik központi része

A „Nőni a teher alatt – önkormányzati jó gyakorlatok” című konferencián a fővárosi kerületek polgármesterei osztották meg tapasztalataikat a 2019 óta eltelt időszakról, kiemelve a nehézségeket és a városfejlesztési ambíciókat.

A Republikon Intézet által szervezett konferencián Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, valamint V. Naszályi Márta, Budavár polgármestere értékelték a 2019 óta eltelt időszakot.

V. Naszályi Márta a kezdeti nehézségeket három nagy csoportba sorolta. Az első a fővárosi önkormányzat átlátható működésével kapcsolatos hiányosságok, amelyeket a Fidesz 21 éves városvezetése után kellett orvosolniuk. Példaként említette, hogy nem volt megfelelő honlap a kerületi testületi előterjesztések számára. A második problémacsoport a lakhatási és energiaválság volt, amely a kerületi lakásállomány romlásával és az elvándorlással járt együtt. Ezt a kihívást az önkormányzati lakásügynökség létrehozásával és épületfelújítási, valamint energiahatékonysági programok indításával kezelték. A harmadik problémacsoport a zöld városfejlesztés és a 15 perces városi szolgáltatások megteremtése volt. A polgármester büszke arra, hogy a ciklusban az összes kerületi orvosi rendelőt felújították, egy új orvosi rendelőt nyitottak, és felújították a szakorvosi rendelőt is.

Karácsony Gergely a fővárosi önkormányzat nehézségeit emelte ki, különös tekintettel a járványhelyzetre, az energiakrízisre és a kormányzati megszorításokra. Ezek a tényezők összesen 358 milliárd forintot vontak el a fővárosi önkormányzattól, amelynek nagy része a kormányzati döntések következménye volt. A főpolgármester büszke arra, hogy a városban már nem közlekednek Euro1-es besorolású dízelbuszok, minden busz alacsonypadlós, és van közbringarendszer is, de úgy véli, ezeket rég meg kellett volna valósítani. Karácsony szerint a főváros bealudt 15 éve, és az elmúlt öt évben csupa olyan dolgot kellett megvalósítaniuk, amit 10–20 éve kellett volna.

Horváth Csaba szerint Zuglóban sokat kellett bepótolni az évtizedek óta tartó elhanyagolás miatt. A polgármester szerint a közösség az, ami igazán jó hellyé teszi a várost. Horváth kiemelte, hogy a polgármester egy jó házmesterre hasonlít, és a közösségi létük segítését célozzák az intézkedéseik.

Niedermüller Péter az előző vezetés hagyatékát és a bulinegyeddel kapcsolatos hiányzó szabályozást említette problémaként. A polgármester szerint az ellenzéki önkormányzatoknak politizálniuk kell, hogy megmutassák a kormányzási alternatívákat. Niedermüller ambiciózus célként fogalmazta meg a kerület átdefiniálását és a rossz imázs megszüntetését. Erzsébetvárosban nem volt senki, aki meg tudta volna mondani, hogy hány önkormányzati lakás van, vagy hogy pontosan milyen a lakosság összetétele. A polgármester szerint a kulturális kínálatot kell megváltoztatni, valamint a vendéglátóipari egységeket nagyobb területen szétszórni a változáshoz.

Karácsony Gergely szerint a városok világszerte hasonló problémákkal küzdenek, ezért lehet tanulni másoktól is. A járvány során sok nemzetközi online konferencia volt annak kezeléséről, és Budapest sikeresen adoptálta azt a modellt, amelyiknek a lényege, hogy a városi közműveket egy rendszerré vonják össze.

A Republikon Intézet kutatója, Schlanger Márton bevezető előadásában kiemelte, hogy az országban általános az elégedetlenség, már a kegyelmi ügy és Magyar Péter felbukkanása előtt csökkeni kezdett a Fidesz támogatottsága. A fővárosban a tavaly júliusi felmérésükben a Fidesz 35 százalékon, a DK pedig 20 százalék felett állt, ez februárra már 5 százalékponttal kevesebb volt a Fidesz esetében, de valamelyest a DK támogatottsága is csökkent. Ezzel egy időben a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 5-ről 12 százalékra nőtt. Februári mérés szerint Karácsony Gergely 51 százalékot, a Fidesz jelöltje 19 százalékot, Vitézy Dávid pedig 23 százalékot kapna a főpolgármester-választáson.

Karácsony szerint Vitézy indítását a Fidesz meg fogja bánni, mivel szerinte Vitézy a Fidesztől fog elvenni szavazatokat. A főpolgármester kiemelte, hogy a közösségi közlekedés állapotáról és a közbiztonságról lehet vitatkozni, de aki a hajléktalan szót mint stigmát akarja állampolgárok nyakába akasztani, azzal össze fog szólalkozni, mert ez számára értékrendi kérdés.

A fővárosi választási szabályok jelentős változásáról is szó esett a konferencián. A parlament kormánypárti többsége még decemberben szavazta meg a Mi Hazánk által benyújtott javaslatot, amely szerint a közelgő szavazáson ismét listán választják meg a Fővárosi Közgyűlés tagjait, és nem a kerületi polgármesterek adják majd annak jelentős részét.