Az Európai Parlament mítoszai: Tények és tévhitek

Sokan úgy vélik, hogy az Európai Parlament csak arra jó, hogy megszabja az uborka alakját, de az Arte heti műsora most tisztázza az EU-val és a Parlamenttel kapcsolatos gyakori tévhiteket. A műsorban három elterjedt hiedelem kerül megvizsgálásra: az Európai Parlamentnek nincs valódi hatalma, az EU túlságosan beavatkozó és drága – de vajon ezek közül mi igaz és mi nem?

Az Arte által készített heti hírműsorban az Európai Unióval kapcsolatos mítoszokat és kliséket helyezik górcső alá, mint például a hajlított banánok vagy a Brüsszel-Strasbourg közötti utazó cirkusz költségei. A műsor célja, hogy megcáfolja azokat a közhiedelmeket, amelyeket az EU-ról hallhattunk.

A műsort a francia–német Arte műsorszolgáltató állítja elő, és a spanyol El País, a lengyel Gazeta Wyborcza, az olasz Internazionale, a görög Kathimerini, a belga Le Soir és a magyar Telex közreműködésével nyolc nyelven válik elérhetővé. A projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európai médiaplatformok” előkészítő intézkedés keretében.