A matematika érettségi és a valós választási eredmények

Az idei matematika érettségin egy választási eredményekkel kapcsolatos feladat is szerepelt, amelyben a diákoknak egy jelölt szavazatainak számát és százalékos arányát kellett kiszámolniuk. A feladatban egy jelölt 10 593 szavazatot kapott, ami a leadott szavazatok 55 százalékát jelentette, és a diákoknak meg kellett határozniuk, hogy összesen hányan vettek részt a választáson.

A Telex feladatmegoldó videójában megtalálható a feladat megoldása, de a szerkesztőség inkább azt vizsgálta, hogy a feladatban szereplő adatok valós választási eredményeket tükröznek-e. A 2019-es önkormányzati választás eredményei között nem található pontosan ilyen adatokkal rendelkező jelölt, de hasonló eredmények igen.

Szücsné Posztovics Ilona, aki Tatabányán polgármesterként került megválasztásra, 10 454 szavazatot kapott, ami a szavazatok 49,2 százalékát jelenti. Ezzel az eredménnyel ő áll a feladatban szereplő szavazatszámhoz legközelebb, bár a százalékos arány nem egyezik meg.

Pintér Tamás, aki Dunaújvárosban nyerte el a városvezetői posztot, 10 159 szavazattal és 56,4 százalékos aránnyal került hozzá legközelebb a feladatban szereplő jelölthöz. A korábban jobbikos politikus az öt évvel ezelőtti választáson a Rajta Újváros Egyesület támogatásával indult.

A választási eredmények mellett a politikai vezetés és az önkormányzati gazdálkodás is fontos téma. A Fidesz szerint V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere 55 milliós kárt okozott a kerületnek, amikor a baloldali többségű önkormányzat áron alul és pályáztatás nélkül adott ki egy Szentháromság téri pavilont, majd ezt többször is meghosszabbította. A Fidesz-frakció szerint ez a gyakorlat lehetőséget adott a korrupcióra és a felelőtlen vagyongazdálkodásra. A jobboldali többségű képviselő-testület azonban változatlan kondíciókkal továbbra is meghosszabbította a bérleti szerződést.

A Fidesz-frakció hangsúlyozta, hogy amikor a polgári oldal képviselői többségbe kerültek, felszámolták ezt a gyakorlatot, és pályáztatás útján pluszbevételt szereztek a kerületieknek. Az átlátható pályáztatás után a Kurjantó Bisztró Kft. a korábbi összeg hétszereséért, 5,3 millió forintért bérelhette havonta az ingatlant, és az önkormányzat a 90 napos bérbeadásokkal csak 9,2 millió forint bevételhez jutott, ezzel szemben a pályáztatást követően, 2023 szeptembere és 2024 szeptembere között 64 millió forint bevétellel számolhat. A Fidesz-frakció ígérete szerint június 9-én véget vetnek a rossz baloldali városvezetésnek, és egy felelős, az I. kerületi polgárokért dolgozó önkormányzatot fognak építeni.