Újratárgyalják a csengeri örökösnő ügyét

A csengeri örökösnő ügyében újra kezdődik a bírósági tárgyalás, miután az ügyben érintett asszony elfogultságot jelentett be a mátészalkai bíróság ellen, amit a nyíregyházi törvényszék is megerősített.

Az ATV Híradójának nyilatkozó P. Mária ügyvédje, Helmeczy László elmondta, hogy a bírósági eljárás gyakorlatilag az elejéről indul újra, annak ellenére, hogy az ügy már három éve van a bíróság előtt, és összességében több mint öt éve húzódik. Helmeczy szerint itt az ideje, hogy a bíróság tisztázza a tényállást, és ne az számítson, hogy a tanú politikus-e vagy sem.

A vádak szerint a nő azt hitette el a környezetével, hogy hatalmas örökséget kapott külföldön élő édesapjától, de hozzáféréséhez nehézségekbe ütközik, ezért kér kölcsön pénzt. A sértetteknek okozott kár 1 millió 400 ezer forinttól egészen 387 millió forintig terjed, amiből összesen 4 millió térült meg.

Az ügy akkor került a nyilvánosság elé, amikor kiderült, hogy a csengeri nő többek között Kósa Lajost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is becsapta egy állítólagos 1300 milliárd forintos örökséggel. A nő a vallomása szerint felajánlotta Kósának egy francia bank negyedét, amit a politikus állítólag el is fogadott, és a nyomozati anyagok szerint négyszer találkozott vele Svájcban, ahol bankokba és egy ügyvédhez is elmentek, hogy a fideszes politikus rendelkezhessen a nő állítólagos svájci bankszámlája felett. A tanúként meghallgatott Kósa a rendőrségen azt vallotta: a svájci megbeszélések alatt világos lett számára, hogy a svájci örökség nem létezik.

P. Mária 2018 áprilisában hagyta el az országot, még mielőtt a rendőrség kihallgatásra beidézte volna. Az asszony ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, aminek eredményeképpen Svájcban fogták el. Kiadatása után Magyarországra szállították, őrizetbe vették és letartóztatták. Hazahozatala után tett vallomásában kitartott amellett, hogy nem csapott be senkit, és valóban létezik az 1300 milliárd forintos örökség. A vallomástétel után a Mátészalkai Járásbíróság elrendelte a letartóztatását, később házi őrizetbe került.

(Nyitóképünkön P. Mária látható a hazahozatala után a repülőtéren. Fotó: police.hu)