Az üzemanyagárak hatása a fogyasztásra és a kormány beavatkozása

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az üzemanyagárak emelkedése jelentősen befolyásolja a családok életét és a gazdasági növekedést.

Egy liter üzemanyag jelenleg 64 forinttal a benzin és 76 forinttal a gázolaj esetében kerül többe, mint egy évvel ezelőtt, ami visszafogja a háztartások fogyasztását, ezáltal pedig a gazdasági növekedést és a költségvetés adóbevételeit is. A minisztérium kiadott egy közleményt, amely szerint az üzemanyagárak jelentős hatással vannak a családok életére.

A közlemény kiemeli, hogy a lakosság kiadásainak jelentős részét az élelmiszer, az egészségügyi kiadások és az üzemanyagköltségek teszik ki. A benzin ára több mint 60 forinttal, míg a gázolajé közel 80 forinttal nőtt literenként a tavalyi árakhoz képest. Ez az áremelkedés önmagában 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves szinten.

A fogyasztók érzékenyen reagálnak az üzemanyagárak emelkedésére, ami csökkentette a keresletet és hátráltatja a fogyasztás helyreállítását. Nagy Márton minisztériuma szerint a magas üzemanyagárak veszélyeztetik a gazdasági növekedést és a költségvetési egyensúly helyrebillenését, mivel a belső kereslet növekedésétől várják ezeket.

A miniszter már jelezte, hogy a kormány intézkedéseket fog tenni az üzemanyagárak csökkentése érdekében, és nem zárja ki egy újabb árstop bevezetését sem. Nagy Márton megbízására a KSH egy régiós üzemanyagár-statisztikát állított össze az uniós adatok alapján, amely szerint a hazai árak magasabbak a régiós átlagnál. Azonban a statisztika kísérleti jellegű és több problémát is felvet, például hogy miért nem számítja bele Magyarországot a régiós átlagba. A kormány célzott és eredményes intézkedéseinek köszönhetően, mint például az online árfigyelő és a kötelező akciózás, sikerült visszaszorítani az élelmiszerinflációt, ami mellett a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése is hozzájárult az élelmiszer-fogyasztás helyreállításához.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy javasolni fogja a kormánynak az üzemanyagárak szabályozását, és nem tart attól, hogy az intézkedés ellátási problémákat okozna. A miniszter szerint, ha a profittartalom csökken, az nem jelenti azt, hogy ne lehetne nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat. A régiós statisztika rendszeressé válik, és minden pénteken nyilvánosságra hozzák az adatokat. A kormány szerdai ülésén fogja megvizsgálni az üzemanyagárak kérdését, és a régiós átlag fontos szerepet kap a javaslatban, hogy a korábbi egyezségeket betarthassák. A gázolaj esetében 8 forintos csökkentést hajtanak végre, ami ellentétes az olajárak közel-keleti konfliktus miatti emelkedésével. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány döntéseinek köszönhetően a családok lesznek a győztesei. Az adócsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre Nagy Márton leszögezte, hogy a magyar adótartalom régiós szinten átlagos, és a magas árakat nem az adótartalom indokolja. A kiskereskedőknek nem kell veszteségesen értékesíteniük az üzemanyagokat, ha csökkentik a profittartalmat. A miniszter szerint a régiós eltérések rendezésére van szükség, és az árak elemzése után a felelősöknek kell majd fizetniük.

Nagy Márton az Index kérdésére elismerte, hogy a szerdai kormányülésen javasolni fogja az üzemanyagárakba való beavatkozást. A benzinár esetén 3, míg a gázolaj esetén 5 százalékkal tér el a régiós átlagtól az üzemanyagár. A benzin legutóbbi tavaly szeptember végén került a mostaninál többe, akkor 647 forint volt a literenkénti átlagára. Az ársapkás időszak torzító hatásaitól eltekintve a legdrágább tavaly szeptember közepén volt a benzin, akkor 662 forint volt a literenkénti átlagára. A dízel ára év eleje óta enyhébben nőtt, de a január 1-jei áránál úgy is 8,8 százalékkal magasabb, hogy az utóbbi egy hónapban lényegében stagnált, 641 és 648 forint között változott.

Ezen kívül Nagy Márton bejelentette egy új, 15 milliárd forintos támogatási program indítását, amely a turisztikai ágazat versenyképességét hivatott erősíteni. A program három pillérből áll: a vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése, a Tourinform irodák korszerűsítése, valamint a kávéházi cigányzene megőrzését célzó Muzsikáló Magyarország 2024 Program. A turizmus stratégiai ágazatként kulcsfontosságú szerepet tölt be a gazdasági növekedésben, és a KSH legfrissebb adatai szerint a turisztikai szálláshelyeken 23%-kal több vendég, 19%-kal több vendégéjszaka volt az egy évvel korábbinál.

Az infláció terén azonban új kihívásokkal kell szembenézni. Nagy Márton szerint az infláció összeomlott, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment. A KSH friss jelentése szerint 2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, de a szolgáltatások árai, mint például a telefon- és internetszolgáltatás, 10,8 százalékkal drágultak, ami jelentősen húzza felfelé az inflációt. Az ING vezető elemzője, Virovácz Péter szerint Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is. Az inflációkövető díjemelést alkalmaztak idén például a telefontársaságok, a bankok, biztosítók, és más szolgáltatók is, ami további inflációs nyomást jelenthet.