Az építőipar jelenlegi helyzete és kilátásai

A magyar építőiparban a háborús és inflációs válság után nem indult meg a várt fellendülés, sőt, a lakásépítések terén további csökkenés várható a következő években. A szakértők szerint 2024-ben és 2025-ben is kevesebb lakás fog elkészülni, mint 2023-ban, ami már önmagában sem volt erős év az ágazat számára.

2022 kiemelkedő év volt az építőanyag-forgalomban, azonban 2023-ban jelentős visszaesés következett be, és a piaci szereplők szerint hosszú időbe telik majd a helyreállás, annak ellenére, hogy a külső körülmények javultak. A 2023-ban átadott 18 ezer lakás után a következő két évben a 10 ezerhez közelebbi számokra lehet számítani, ami messze elmarad az utolsó békeévek 20 ezer feletti számaitól.

Az építőiparban az elmúlt év során több tízezer munkahely szűnt meg, és a szakemberek egy része ismét külföldön keresi a boldogulást. A hazai lakásállomány megújításához szükséges évi 25-30 ezer lakás átadása is veszélybe került, ami hosszú távú kihívások elé állítja az ágazatot.

A 2022-es év a Covid utáni fellendülés időszaka volt, ahol az állami támogatások és az alacsony kamatszintek hozzájárultak a beruházások növekedéséhez. Azonban a beruházások többsége már korábban, a pandémia előtt kezdődött el tervezési szakaszban, és a 2022-es év második felében bekövetkezett orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg a helyzetet. Az energiaárak emelkedése, az ellátási láncok megszakadása és a kamatszintek emelkedése miatt sokan visszavonták a terveiket.

Az Újház Zrt. adatai szerint 2023-ban az építkezések megkezdésekor leginkább használt falazóanyagok forgalma 43 százalékkal esett vissza, és az építőanyag-gyártók leálltak, a dolgozókat elbocsátották vagy kényszerszabadságra küldték.

2024-ben az építőanyag árak csökkenése és a kamatszintek mérséklődése mellett a CSOK+ bevezetése és a lakossági energiahatékonysági támogatások megjelenése adhatnak némi reményt a fellendülésre. Azonban a piac felkészülése és a beruházások megkezdése jelentős késésben van, és a kiadott építési engedélyek száma továbbra is alacsony.

Az állami támogatásoknak fontos szerepük van az ágazat stabilizálásában, de a gyors lassulás és lassú gyorsulás jelensége miatt a kormányzatnak is nehézségei vannak a válságok kezelésében. A támogatási politika akkor lehet hatékony, ha figyelembe veszi az ágazat működési sajátosságait is.