Svájci bankárok tömegei fognak utcára kerülni idén

A UBS svájci bankóriás a Credit Suisse felvásárlása után bejelentett költségcsökkentési programja keretében idén júniustól öt hullámban fog leépítésekre sort keríteni - jelentette vasárnap a SonntagsZeitung.

A SonntagsZeitung cikke szerint a leépítések első hulláma júniusban kezdődik, amely során a Credit Suisse volt munkatársainak 25-30 százalékát bocsátják el. A következő körök augusztusban, szeptemberben, októberben és novemberben fognak megtörténni. A Reuters által ismertetett információk alapján a UBS nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A bank tavaly augusztusban hozta nyilvánosságra, hogy minden 12. álláshelyet megszüntet Svájcban, és több mint 10 milliárd dollárral csökkenti működési költségeit. Elemzők becslése szerint a költségmegtakarítás jelentős része a létszámleépítésből származhat, és a svájci nagybanknál világszerte 30 000 és 35 000 munkahely szűnhet meg, az egykori Credit Suisse-alkalmazottak 50-60%-át bocsáthatják el.

A tervezett megtakarítások összegét a SonntagsZeitung 12 milliárd svájci frankra (13,2 milliárd dollár) teszi. Az elbocsátások és költségcsökkentések a bank számára lehetőséget jelenthetnek a hatékonyság növelésére és a versenyképesség javítására a globális pénzügyi piacon.

Miközben a svájci banki szektorban jelentős átalakulások zajlanak, a hazai pénzügyi szektorban is történnek változások. Az Indotek Group Bartha Andrást nevezte ki finanszírozási osztályának élére, aki Svájcban szerezte meg pénzügyi diplomáját, majd a Central European University-n végezte el mesterképzését. Bartha András bankszektori karrierjét már tanulmányai alatt megkezdte, és az elmúlt években az MKB Banknál, a Crédit Agricole CIB-nél, valamint a Sberbanknál is vezető pozíciókat töltött be. Az új vezető az Erste Bank nagyvállalatokat támogató részlegéről érkezik az Indotek Group-hoz, ahol több mint két évtizedes tapasztalatával és kiterjedt globális, valamint hazai pénzügyi szaktudásával fogja támogatni a cégcsoport nemzetközi kapcsolatainak erősítését és stratégiai törekvéseit a nemzetközi színtéren.

Egy másik, Svájcban történt esemény kapcsán egy floridai férfi, Rene Remund és felesége tavaly szeptemberben jártak Európában, és hazaérve egy váratlanul magas, 143 ezer dolláros (körülbelül 53 millió forint) telefonszámlát kaptak. A T-Mobile ügyfélszolgálata megerősítette, hogy a számla összege helyes, és a magas díj az összesen 9,3 gigabájt nemzetközi adatforgalom fogyasztásából adódott. A szolgáltató később mégis jóváírta az összeget, így Remundnak nem kellett fizetnie a hatalmas összeget.