Sok magyar otthon tartja a használt telefonjait, ami veszélyeket rejt

Bár javuló tendenciát mutatnak a számok, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja a használaton kívüli mobiltelefonjait, ami nemcsak pazarlás, de biztonsági kockázatot is jelenthet.

A Yettel által végzett legfrissebb országos reprezentatív kutatás szerint a magyarok 20%-a négy évnél hosszabb ideig, míg a megkérdezettek fele 3-4 évig használja mobiltelefonját, a válaszadók negyede pedig csak 1-2 évig. A használaton kívüli készülékek többsége otthoni fiókokban végzi, ahol a válaszadók 55%-a tartja meg a régi mobilokat, ami azonban javulást jelent a korábbi 63%-os adathoz képest.

Magyarországon körülbelül tízmillió mobil-előfizetés van, tehát a nem használt készülékek száma is milliós nagyságrendű lehet. A megőrzött mobilok közül közel a fele (47%) egy darabot, egyharmaduk (32%) kettőt, míg ötödük (21%) három vagy több készüléket őriz otthon. A régi mobilokat tároló válaszadók aránya azonban csökkent az elmúlt évben, 2022-ben még közel fele (46%) három vagy több használt mobilt tartott a fiókban.

Az elektronikai hulladékok, így a mobiltelefonok is veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, amelyek nem megfelelő tárolás esetén károsíthatják a környezetet. Az öregedő akkumulátorok szivároghatnak, vagy zárlat esetén tüzet okozhatnak. A Yettel ezért beszámítja a használt készülékeket új mobil vásárlása esetén.

Az újrahasznosítás előnyei közé tartozik a veszélyes anyagok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése és a hulladék mennyiségének mérséklése. Az Európai Unió célja a lineáris gazdasági modellről a körforgásos gazdaságra való átállás, ahol a termékek vagy azok használható részei újrahasznosításra kerülnek. A Yettel által visszavett mobilok is ezt a folyamatot erősítik, segítve ezzel az értékes nyersanyagok megőrzését és a gazdasági értékteremtést.