A gázolaj ára csökken szerdától

Jelentős árcsökkenés várható a gázolaj terén szerdától, míg a benzin ára változatlan marad.

A holtankoljak.hu információi szerint a gázolaj ára bruttó 8 forinttal fog csökkenni. A benzin árak ezzel szemben nem mutatnak változást a hét közepén. A változásokat követően a hazai kutakon a következő átlagárak lesznek érvényben:

  • A 95-ös benzin ára 650 forint/liter marad.
  • A gázolaj ára pedig 639 forint/literre csökken.

A magas benzinárak ellenére nem esett vissza drasztikusan a magyarok fogyasztása: a Magyar Ásványolaj Szövetség múlt héten közzétett adatai alapján mintegy 20 millió literrel tankoltunk kevesebbet az idei év első negyedében, mint 2023 azonos időszakában.

Ugyanakkor a régióban magyarországi átlagár a legmagasabb, a környező országokhoz képest mintegy 3,2 százalékkal drágább a tankolás. A dízel esetében pedig 5 százalékkal haladta meg a magyar a régiós átlagárat. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány ezen a héten ül össze, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről. A miniszter azt is hozzátette, hogy nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

A Telexen részletesen foglalkoztunk a hazai üzemanyagárakkal, és arra jutottunk, hogy a magyar benzin- és dízelárak a régióban magasnak számítanak, bár az EU egészében már nem annyira. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter konkrétan 7-9 százalékkal tartja magasabbnak a magyar árakat a regionális átlagnál, ez literenként akár 50 forintot is jelenthet. A megállapítás nagyjából igaz, ha a végfogyasztói árakat nézzük.

Varga Mihály szerint a magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák

A pénzügyminiszter, Varga Mihály egy Facebook-posztban, az Európai Bizottság adatait idézve kijelentette, hogy „Magyarországon az egyik legalacsonyabb az üzemanyagok adóterhe az Európai Unióban. A magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák”. A miniszter által közzétett táblázat szerint Magyarországon a 95-ös benzin adóterhének aránya 46 százalék, míg más EU tagállamokban ez az arány magasabb. Varga Mihály ezzel reagált egy korábbi kijelentésre, amely szerint a benzinnél a lakosság egy 640 forintos árból 320 forintot fizet be a költségvetésnek. A Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület szerint az üzemanyag akkor lehetne olcsóbb, ha csökkentenék az adót.