Nébih ellenőrzés: 13 tonna élelmiszer kivonva a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által végzett országos élelmiszer-ellenőrzés során több mint 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, és 15 millió forint értékben bírságoltak meg számos üzemet.

Az április 1-jén véget ért ellenőrzési időszakban a Nébih szakemberei 2420 helyszínen végeztek ellenőrzést. A termelők, élelmiszer-előállítók, kereskedők és vendéglátóhelyek látogatása során a tavalyihoz képest kevesebb bírságot szabtak ki, de a figyelmeztetések száma hasonló maradt. A kiszabott bírságok összértéke 188 esetben érte el a 15 millió forintot.

A hivatal jelentése szerint a legtöbb problémát a higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságok okozták. Ezenkívül előfordult, hogy a dolgozók egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentumok nem voltak rendben. A kifogásolható esetek aránya alacsony volt, mindössze 3,5 és 7 százalék közötti.

A Nébih szakemberei különös figyelmet fordítottak a húsvéti időszakban népszerű szezonális termékekre. A medvehagyma-forgalmazóknál nem találtak sem nyomonkövethetőségi, sem jelölési vagy minőségi problémát, azonban az ellenőrzött sonkák esetében gyakran tapasztaltak az engedélyezettnél magasabb sótartalmat. Néhány tormakészítményben pedig a kén-dioxid-tartalom lépte túl a megengedett értéket. A laboratóriumi vizsgálatok alapján kifogásolt termékek miatt hatósági eljárás indult.

A Nébih a közelmúltban interjút adott az Agárszektornak, amelyben arról számolt be, hogy leggyakrabban a citrusféléken azonosítottak az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szert, valamint a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, amelyeknél többször találtak szakembereink növényvédőszer-maradékot.