Hálapénz: továbbra is vannak próbálkozások a szigorúbb ellenőrzések ellenére

Az orvosok és asszisztensek továbbra is fogadnak el hálapénzt, annak ellenére, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) szigorúbban ellenőrzi ezeket a gyakorlatokat. Az egészségügyi dolgozók több tízezer forintot is kértek és kaptak ingyenes vagy soron kívüli kezelésekért, illetve a boncolás mellőzéséért.

A 2021. március elsején életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszony új szabályai ellenére az NVSZ jelentős erőfeszítéseket tesz a hálapénz visszaszorítására, bűnfelderítő és megelőzési feladatokat végezve. Az NVSZ nem rendelkezik nyomozó hatósági jogkörrel, de a feltárt jogsértések esetén feljelentést tesznek, vagy nyomozást kezdeményeznek a rendőrségen és az ügyészségen.

A páciensek gyakran fizettek az egészségügyi dolgozóknak jogellenes vényfelírásért, soron kívüli vizsgálatokért, vagy valótlan tartalmú orvosi igazolások kiállításáért. Az NVSZ 2023-ban 19, az idén pedig 7 esetben kezdeményezett nyomozást az orvos-beteg kapcsolatban elkövetett vesztegetés és vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt.

Mi számít vesztegetésnek?

Aki jogtalan előnyt ad vagy ígér valakinek a kötelességének megszegése érdekében, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha az elkövető a jogtalan előnyért ténylegesen megszegi a kötelességét, akkor egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Az NVSZ 2023-ban tíz, 2024-ben pedig három olyan ügyben kezdeményezett eljárást, ahol hálapénz átadása történt. Egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kardiológus ellen 67 rendbeli vesztegetés gyanúja miatt, míg a Vas megyei Főügyészség egy belgyógyász főorvos ellen 23 rendbeli vesztegetés elfogadása miatt vizsgálódott.

Kemoterápiás betegtől kértek pénzt

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei onkológus és asszisztense több mint 80 alkalommal kért pénzt kemoterápiás kezelésért, ami miatt büntetőeljárás indult ellenük. Egy gyógyszerforgalmazó cég képviselője is megvesztegette egy nyíregyházi kórház korábbi osztályvezető főorvosát, aki a felírt gyógyszer után dobozonként kapott pénzt.

Ajándék mehet, de a hálapénz tilos

Az egészségügyi dolgozóknak legfeljebb a minimálbér öt százalékának megfelelő értékű ajándék adható, de hálapénzt fizetni tilos. A Nemzeti Védelmi Szolgálat a megelőzésre és szemléletváltásra is nagy hangsúlyt fektet, és 2023 óta 85 bűnmegelőzési előadást tartottak, melyek célja a korrupciós helyzetek megismerése és azok elkerülése.

Az NVSZ kiemelte, hogy a hála kifejezésének más módja is van, mint a boríték átadása. Ezt a szemléletet népszerűsítik a "A hála nem pénz" című kiadványukban is, melyet 2023 óta több mint százezer példányban osztottak ki.