A Revolut beszámol a csalásokról: Magyarország az egyik legbiztonságosabb

Magyarország az ezer ügyfélre jutó csalási esetek száma alapján Európa egyik legbiztonságosabb országa, a 33 vizsgált európai ország közül a 30. helyen áll. A vásárlással és bérléssel kapcsolatos csalások a leggyakoribbak az országban, amint azt a Revolut első pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése is alátámasztja.

Csalások nemzetközi szinten

A GASA jelentése szerint 2022-ben a világ polgáraitól több mint 1 ezer milliárd amerikai dollárt csaltak el. A Revolut adatai szerint a csalások száma az elmúlt évben növekedett, és az átverések iparága is jelentős változásokon ment keresztül. A pénzügyi bűnözők egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak, többek között pszichológiai manipulációt is, míg a Revolut saját fejlesztésű csalásfelismerő rendszere 475 millió angol font értékű csalást hiúsított meg.

A jelentés két fő csalástípust különböztet meg: a nem engedélyezett és az engedélyezett csalásokat. A pszichológiai manipuláció mindkét típusnál jelentős szerepet játszik, de az engedélyezett csalásoknál nagyobb hatással van az áldozatokra. A Revolut áldozatainak 62%-át nem engedélyezett csalással verték át, az átlagos veszteség 50 470 forint volt, míg az engedélyezett csalások esetében ez az összeg átlagosan 642 360 forint/fő.

Nem engedélyezett csalások

A kártyás csalások az esetek 98%-át teszik ki, amelyek között gyakori az adathalászat. A Revolut és más bankok is egyszer használatos virtuális kártyákat kínálnak ezek kivédésére. A lopások az áldozatok 1%-át érintik, de a Revolut-ügyfelek esetében a nem engedélyezett csalások 39%-át képezik. A csalók bűnözői hálózatokban működnek, és különböző technikákkal képesek a jelszavakat rögzíteni.

Engedélyezett csalások

Az álláslehetőséggel kapcsolatos csalások száma 2023-ban több mint 12-szeresére nőtt. A befektetési csalások esetszáma 142%-kal emelkedett, gyakran kriptovalutákat kínálva az áldozatoknak. A vásárlási csalások továbbra is a legnépszerűbbek, 2023-ban a bejelentett csalások 63%-át tették ki.