Föld Napja: A bolygónk jövője és a mikroműanyagok kihívása

1970 óta minden év április 22-én ünnepeljük a Föld napját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti problémákra, mint például a légszennyezés, az erdőirtás és a vizeinkkel való bánásmód. Az ünnep az Egyesült Államokból indult, és az embereket környezettudatos viselkedésre, a kormányokat pedig tudatos intézkedésre ösztönzi.

A mikroműanyagok kérdése napjainkban kiemelt téma a fenntarthatóság és környezetvédelem területén. Évente több millió tonna mikroműanyag kerül a környezetbe, amelyek a műanyag palackokból, szatyrokból, ruházatból és egyéb forrásokból származnak. Ezek a részecskék komoly környezeti és egészségügyi problémákat okozhatnak, és a műanyag hulladékok lebomlása többszáz évig is eltarthat.

A PET-palackok és más műanyag tárgyak apró darabkákra esnek szét, amelyek mérete 5 milliméter alatt van, és ezek a mikroműanyag részecskék könnyen bejuthatnak a környezetbe és az élőlényekbe. Az óceánokban több mint 5 trillió darab műanyagrészecske található, és ez a mennyiség folyamatosan növekszik. A vízi élőlények gyakran ezekkel a részecskékkel táplálkoznak tévedésből, amelyek így az élelmiszláncban továbbterjedhetnek, és az emberi táplálékba is bekerülhetnek.

A mikroműanyagok képesek elnyelni és hordozni káros anyagokat, mint például a nehézfémeket és a mérgező vegyületeket, amelyek különféle egészségügyi problémákat okozhatnak. Kutatások kimutatták, hogy a mikroműanyagok az ivóvízben is jelen vannak, tehát még az ivóvíz fogyasztása során is bekerülhetnek a szervezetünkbe.

Egy New York-i egyetemi kutatás során 259 féle ásványvizes palackot vizsgáltak meg, és átlagosan 325 műanyag részecskét találtak literenként, ami azt jelzi, hogy a palackokban is megindul a lebomlás. Otthoni víztisztító berendezésekkel azonban csökkenthető a káros anyagok ivóvízbe kerülésének esélye.

Dr. Fekete Bálint András klinikai genetikus szerint a szennyező anyagok túlzott kibocsátása jelenti a legnagyobb problémát, és a mikroműanyagok több halálos problémát is előidézhetnek. A környezetszennyezés az ipari forradalommal kezdődött, és napjainkban csúcsosodik ki, amit az emberi populáció növekedése is súlyosbít.

A szakember szerint a vezetőknek dönteniük kell a fogyasztói társadalom és a gazdasági érdekek, vagy a környezet megmentésének előnyben részesítése között. A technikai fejlődésnek követnie kellene a környezetszennyezés kihívásait, és már létezik technológia a mikroműanyagoktól való megtisztítására, de ez politikai döntést igényel. A prevenció lenne az elsődleges, de a gazdasági szereplők nehezen változtatnak a műanyag használatra épített működésükön.