Elhunyt Lourdes Portillo Oscar-jelölt filmrendező

Nyolcvanéves korában elhunyt Lourdes Portillo, a mexikói származású filmrendező és aktivista, akit a The Mothers of Plaza de Mayo című dokumentumfilmjéért 1986-ban Oscar-díjra jelöltek.

Lourdes Portillo április 20-án, szombaton hunyt el békésen San Franciscó-i otthonában, családja és barátai körében. A halál okát nem hozták nyilvánosságra. Mexikói Chihuahuában született 1943. november 11-én, és tizenhárom éves korában költözött szüleivel és négy testvérével az Egyesült Államokba. A filmkészítés világába a húszas évei elején kapott betekintést, amikor egy barátja segítségét kérte egy dokumentumfilm elkészítéséhez. Később maga is rendezőként tevékenykedett, filmjeiben gyakran foglalkozott a latin-amerikai bevándorlók életével és kihívásaival.

Portillo munkásságát az aktivizmus és a filmkészítés ötvözete jellemezte, amint azt a Deadline is megemlítette. 1985-ben Susana Blaustein Muñozzal közösen készített egy filmet, amely az argentin anyákat mutatta be, akik a katonai diktatúra ellen tüntettek; ezért a műért kapták meg az Oscar-díj jelölést a legjobb dokumentumfilm kategóriában. Portillo művei ellenállnak a kategorizálásnak, könnyedén átcsúsznak a dokufikció, a kísérleti videó és a telenovellák melodrámája között.

Portillo a filmkészítésről és annak társadalmi hatásairól is beszélt: "Több küldetésem is van. Az Egyesült Államokban élek, a rasszizmus lehető legmocskosabb formáját tapasztaltam meg. Gyűlölöm, borzasztó. De épp ezért tenni akarok valamit ellene, és úgy érzem, hogy erre a mozi tökéletes eszköz. Főleg azért, mert bárhogy használhatjuk: dokumentumfilmként, játékfilmként. Szenvedélyesen szeretem a művészetet. Azért szeretek filmeket csinálni, hogy falakat döntsek le, hogy olyan dolgokat fejezzek ki, amelyeket azelőtt még soha" – nyilatkozta a filmkészítő 2023-ban. A 70-es években, amikor San Franciscóban élt, rengeteg bevándorló érkezett Latin-Amerikából, és ő természetesen megpróbált segíteni nekik, ahogy csak tudott.