A fizikai aktivitás szerepe a demencia megelőzésében

A kutatások szerint a rendszeres fizikai aktivitás jelentősen csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, és nem szükséges ehhez intenzív edzésprogramokba fogni.

A szív egészségére, a súlykontrollra és az általános jólétre gyakorolt pozitív hatásai mellett a fizikai aktivitás az agy épségére is kedvezően hat. A rendszeres testmozgás elősegíti az agy vérellátását, ösztönzi az új agysejtek fejlődését, javítja az agyműködést és növeli a kognitív rugalmasságot.

A Cardiovascular Health Study eredményei alapján a 65 éves vagy annál idősebb személyek körében csökken az Alzheimer-kór kialakulásának esélye, ha rendszeresen végeznek valamilyen fizikai tevékenységet. A kutatás kiemeli, hogy a mérsékelt vagy erőteljes mozgás még hatékonyabb a betegség megelőzésében. Ezt támasztja alá a Journal of Clinical Medicine 2018-as tanulmánya is, amely hasonló következtetésekre jutott.

A Framingham-tanulmány szerint már a napi 30 perces séta is jelentős mértékben csökkentheti a kognitív károsodás kockázatát. Az aerob gyakorlatok, mint a séta, kocogás, úszás, kerékpározás, erősítő edzések, valamint a jóga vagy a tai chi egyaránt hasznosak lehetnek. A szakemberek szerint az ideális heti aktivitás 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc erőteljes aerob mozgás lenne, de minden fizikai aktivitás jobb, mint a semmi.

Az edzésprogramokat az egyén képességeihez és egészségi állapotához kell igazítani, különösen az idősebbek esetében. Új edzésprogram elkezdése előtt ajánlott egészségügyi szakemberrel konzultálni.