A 2023-as választások szavazólapjainak száma

Ne lepődjenek meg, ha június 9-én szokatlanul sok szavazólapot kapnak, hiszen az idei választásokon az európai parlamenti és az önkormányzati választások együttes megtartása, valamint a fővárosi közgyűlés megválasztásának szabályainak változása miatt több szavazólapot kapnak majd a választópolgárok, mint korábban.

A választópolgárok szavazólapjainak száma attól függ, hogy melyik településen adhatják le szavazatukat. A fővárosban összesen öt darab szavazólapot kapnak a választók, mivel itt az Európai Parlament (EP) listák mellett a főpolgármesterre, a fővárosi közgyűlési listákra, a kerületi polgármesterre és az egyéni kerületi képviselőre is lehet szavazni.

A megyei jogú városokban három szavazólapot osztanak ki, mivel itt nem tartanak megyei közgyűlési választásokat, tehát a választók csak az EP-listákra, a polgármesterekre és az egyéni kerületi képviselőkre szavazhatnak.

Az összes többi településen négy darab szavazólapot kapnak a szavazók, de itt is megkülönböztetünk két kategóriát. A fővároson és a megyei jogú városokon kívüli 10 ezer fő feletti településeken az egyéni kerületekben választják meg a képviselő-testület többségét, így itt az EP- és a megyei közgyűlési listákra, valamint a polgármesterekre és az egyéni képviselőkre kell szavazniuk a polgároknak.

A 10 ezer fő alatti településeken a képviselő-testületeket egyéni listás (több-mandátumos többségi) rendszerben választják meg, ahol a választópolgárok a teljes testület összetételéről dönthetnek, és annyi jelöltre szavazhatnak az egyéni listán, ahány hely van a testületben.

Az NVI tájékoztatása szerint a választásokra összesen körülbelül 33 800 000 darab szavazólap készül, amely magában foglal egyféle EP-szavazólapot, 7800-féle önkormányzati és 2200-féle nemzetiségi szavazólapot. A szavazás során a 21 magyar európai parlamenti képviselő, Budapest főpolgármestere és a 3177 polgármester mellett a körülbelül 16 500 települési, 432 vármegyei és 33 fővárosi önkormányzat képviselőjét is megválasztjuk.