Világgazdasági viharfelhők

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb Világgazdasági kilátások című jelentése szerint a következő öt év nem ígér túl sok jót a világgazdaság számára, a gazdasági növekedés lassulása pedig számos negatív következménnyel járhat.

Az IMF, mint a nemzetközi pénzügyi rendszer egyik központi intézménye, részletes előrejelzéseket ad ki a világgazdaság és az egyes országok gazdasági teljesítményének várható alakulásáról. A jelentés szerint a világgazdaság növekedése az idén és a jövő évben is 3,2 százalék körül alakulhat, amit a szegényebb országok gyorsabb, míg a gazdagabbak lassabb növekedése befolyásol. Azonban ez a növekedési ütem elmarad az elmúlt évtizedek átlagától, ami aggodalomra ad okot.

A jelentés kiemeli, hogy a globális növekedés lassulása miatt a szegényebb és gazdagabb országok közötti jövedelemkülönbség csökkenése is lelassulhat, ami társadalmi feszültségeket szülhet. Emellett a globális szegénység felszámolása is lassabb ütemben haladhat előre, és sokak életszínvonala nem fog olyan gyorsan növekedni, mint korábban. A zöld átállás és a környezetvédelmi törekvések is gyengülhetnek a lassuló növekedés következtében.

Az IMF szerint a kedvezőtlen kilátások mögött több tényező is áll. Egyrészt a fejlett országokban az elöregedő társadalom miatt csökken a munkaerő, másrészt a nemzetközi konfliktusok, mint az orosz-ukrán háború, rontják a kereskedelmi lehetőségeket és növelik a bizonytalanságot. A nagy gazdaságok egyre inkább bezárkóznak, ami feszültséget szül például az Egyesült Államok és Kína között. A termelékenység növekedése is romlott, mivel a tőkebefektetések és a munkaerő nem a legmegfelelőbb ágazatokban és pozíciókban kerül felhasználásra. A vállalati beruházások értéke is csökkent, ami a cégek alacsonyabb profitvárakozásaival magyarázható.

A 2021-ben kezdődött inflációs válság miatt emelkedett jegybanki kamatlábak szintén lassíthatják a gazdasági növekedést a következő években. A magasabb kamatok mellett az államok kevésbé tudnak hitelt felvenni, ami kevesebb megrendeléshez vezet a cégek számára, és az alacsonyabb növekedési várakozások önbeteljesítő jóslatként tovább csökkenthetik a beruházásokat.

Az IMF szerint a növekedés elősegítésére szolgálhatnak olyan eszközök, mint a nők munkaerőpiaci integrációja, a piaci verseny elősegítése, a kereskedelmi nyitottság, a hitelekhez való hozzáférés megkönnyítése és a munkaerő-piaci rugalmasság. Ezek azonban olyan intézkedések, amelyeknek gyakran vannak vesztesei is, így nem mindig találnak támogatást a döntéshozók és az emberek körében.