Vendégmunkások foglalkoztatása és az üzemi tanácsok szerepe

Az Országgyűlés hamarosan szavazhat egy olyan törvénymódosításról, amely jelentősen megnöveli az üzemi tanácsok beleszólását a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásába. A változások a munkaerőpiac történetében fordulópontot jelenthetnek, és új kihívások elé állíthatják a kis- és középvállalkozásokat.

Az Economx információi szerint a törvényjavaslat értelmében az üzemi tanácsoknak már akkor is lehetőségük lesz véleményezni a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását, ha az eléri a munkavállalók öt százalékát, és minden további öt százalékos növekedés esetén is. Ez a lépés az üzemi tanácsok jogkörének egyértelműbbé tételét célozza. A törvényjavaslat szigorításai a rosszhiszemű foglalkoztatás kizárását is szolgálják, például a munkavállalási engedélyek visszavonásával, ha a munkáltató indok nélkül harmadik országbeli állampolgárt alkalmazna magyar munkavállaló helyett.

A munkavállalók védelmében a törvény már korábban is előírta, hogy a harmadik országbeli állampolgároknak rendelkezniük kell érvényes úti okmánnyal, tartózkodási engedéllyel vagy vízummal, valamint szálláshellyel Magyarországon. Emellett bizonyítaniuk kell anyagi fedezetüket a tartózkodás teljes időtartamára, beleértve a lakhatási és megélhetési költségeket, valamint az egészségügyi ellátáshoz szükséges biztosítást vagy költségek fedezetét.

A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása 2024-ben jelentős változásokat hozhat. A HÍD Consulting szakértői szerint ez az év fordulópontot jelenthet a magyar munkaerőpiac történetében, új lehetőségeket kínálva a vállalkozásoknak a harmadik országbeli munkaerő bevonására. A főbb szabályok már 2024. március 1-jén hatályba léptek, az átmeneti rendelkezések pedig már január elsejétől érvényesek.

A vendégmunkások munkakultúrájával kapcsolatos eltérések is felmerültek az elmúlt időszakban. A BDO Magyarország szakértője szerint a munkajogi szabályok lehetővé teszik az igen hosszú távú, egybefüggő munkavégzést, de ez ellentétes lehet a munkavédelmi rendelkezésekkel, ha a munkaadó túlzottan kihasználja a munkavállalókat. A túlzottan rugalmas munkaidőkeret visszaélése a munkabalesetek számának növekedéséhez vezethet.