Változások a babaváró hitel szabályaiban

Csaknem 250 ezer fiatal házaspár vette igénybe a kamatmentes babaváró hitelt a 2019-es bevezetése óta, azonban a szabályok szigorítása és az igénybevételi számok csökkenése jelentős változásokat jelez a piacon.

  1. január 1-jével jelentős változások léptek életbe a babaváró hitel szabályaiban. A hitel összege 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedett, míg a hitelfelvevő házaspárok női tagjára vonatkozó életkori korlátot 41-ről 30 évre csökkentették, kivéve, ha a feleség még az év folyamán eléri a 12 hetes várandósságot. Ezek a változások összességében szigorításként értelmezhetők, hiszen az MNB 2022-es adatai szerint a 30 év alatti női taggal rendelkező házaspárok aránya mindössze 40% volt, Budapesten pedig még ennél is alacsonyabb.

A szigorítások ellenére az év első két hónapjában másfélszer annyi hitelt vettek igénybe, mint egy évvel korábban, ami 57%-os növekedést jelent a szerződések számában és 74%-os emelkedést az összegben. Azonban ez a növekedés a szabályozással kapcsolatos várakozások miatt alakult ki, hiszen 2022 végéig bizonytalan volt a hitel jövője, míg 2023-ban már tudni lehetett, hogy nem lesz kivezetés, csak életkor alapján szigorítás. A 2022-es várakozások jelentős előrehozott keresletet generáltak, míg 2023-ban már csak kisebb mértékben. A 2022 novemberétől 2023 februárig tartó időszakhoz képest a szerződéskötések száma 16%-kal, az összege pedig 13%-kal csökkent.

A babaváró hitelek továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak, és a szabályozás szigorítása nem segít ezen. Azonban a lakástranzakciók és lakásfelújítások fellendülése lendületet adhat a piacnak, mivel a babaváró hiteleket 70-80%-ban lakáscélra költik az igénylők. A lakáspiac felhajtóereje azonban valószínűleg nem a babaváró hitel lesz, hanem fordítva: a lakáshitel megelőzően fordulhatnak a babaváró hitelért azok, akik jogosultak rá, mivel kamatmentes a konstrukció a futamidő végéig, feltéve, ha 5 éven belül érkezik a baba. A felújítások vagy korszerűsítések esetén pedig a júniusban induló otthonfelújítási támogatás és a falusi CSOK mellett a babaváró hitel is opció lehet.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Jelentésében is foglalkozott a babaváró hitelek kockázataival, kiemelve, hogy a teljes állományon belül 40% volt azon hitelek aránya, amelyeknél még nem született meg a gyermek. Különösen érdekes lesz az MNB nyári adatai, amikor lejárnak az első 5 éves határidők, és kiderül, mekkora lesz a gyermekvállalást teljesítők aránya.

A babaváró hitel 2024-es tudnivalói

A babaváró hitel továbbra is államilag garantált, kamattámogatott, szabad felhasználású, jelzálogfedezet nélküli kamatmentes kölcsön, amelyet az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük. A hitel összege 11 millió forintra nőtt, futamideje legfeljebb 20 év maradt. A hitel felvehető házaspárok esetében, ahol a feleség 18 és 30 év közötti, kivéve, ha a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe vehető 2024. december 31-éig. A hitel kamatmentes marad, ha a hitelszerződés aláírását követő 5 éven belül gyermek érkezik. Két új gyermek esetén az aktuális tartozás 30%-ban, három új gyermek esetén 100%-ban állami támogatássá alakul át. A törlesztés az első két új gyermek érkezése esetén 3-3 évre szüneteltethető. A hitelintézet a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 munkanapon belül bírálja el.