Az EU kritikus nyersanyagokkal kapcsolatos sebezhetősége

Az Európai Unió kritikus nyersanyagok terén mutatkozó sebezhetősége jelentős geopolitikai kockázatokat rejt magában, mivel a szükséges nyersanyagok kitermelése nagyrészt Kína ellenőrzése alatt áll. Az EU ezért törekszik saját forrásokból történő ellátás biztosítására, ami azonban komoly gazdasági és társadalmi költségekkel járhat.

Kínai dominancia

Kína domináns szerepet tölt be a kritikus nyersanyagok piacán, amelyek létfontosságúak az ökológiai és energiaátmenet szempontjából. A Goldman Sachs Research elemzése szerint Kína finomítja a világ kobaltjának 68%-át, a nikkel 65%-át, az elektromos járművek akkumulátoraihoz szükséges lítium 60%-át, az akkumulátor-alkatrészek 65%-át, az akkumulátorcellák 71%-át, és az elektromos járművek 57%-át is Kínában gyártják.

Az EU válaszlépései

Az Európai Bizottság a Zöld Megállapodás ipari tervének részeként 2023. február 1-jén terjesztette elő a kritikus nyersanyagokról szóló rendelettervezetet (CRMA), amelynek célja az EU stratégiai autonómiájának erősítése és a függőség mérséklése. A rendeletjavaslat 34 kritikus nyersanyagot sorol fel, és konkrét célokat határoz meg az uniós hozzájárulás növelésére: 10% a kitermelésre, 40% a feldolgozásra és 15% az újrahasznosításra. Az ideiglenes megállapodás az újrahasznosításra vonatkozó referenciaértéket az EU éves nyersanyag-fogyasztásának legalább 25%-ára emeli.

Civil aggályok

A több mint 40 európai civil társadalmi szervezetet képviselő uniós nyersanyag-koalíció aggályokat fogalmazott meg a CRMA-val kapcsolatban. Ezek között szerepel a körforgásosság és a keresletcsökkentés globális vezető szerepének hiánya, az őslakos népek jogainak nem megfelelő védelme, valamint a tanúsítási rendszerek alkalmasságának kérdése.

A gyorsabb engedélyezés kockázatai

A gyorsabb engedélyezési eljárások kockázatai között szerepel az adminisztratív kapacitás túlterhelése, a környezeti, emberi és őslakos jogok megsértésének növekvő valószínűsége, valamint a közvélemény ellenállása. Az engedélyezési eljárások felgyorsítása a stratégiai projektek esetében konfliktusokhoz vezethet, és a jogi kihívások mellett a közösségek elégedetlenségét is növelheti.

Az Európai Unió Tanácsa 2024. március 18-án elfogadta a kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátását biztosító keret létrehozásáról szóló rendeletet, amelynek végleges szövegét közzé kell tenni az Európai Unió Hivatalos Lapjában.